Přidat odpověď
" kouknu, večer"
ještě k tomu Vašemu příspěvku, kde píšete o lhaní porodnic. Já samozřejmě znám tu Vaši práci a mám ji za cennou. Je ovšem třeba si uvědomit, že ony údaje z dotazníků jsou také zatíženy chybou. Možná by stálo za to ta pracoviště, jejichž údaje jsou v rozporu s poznatky z výzkumu, navštívit a rozpor ozřejmit.
Nicméně já mám za podstatnější údaj o počtech plně kojených dětí ve IV. a VI. měsíci (v VI. měs. je také důležité, zda dítko má příkrm nebo dokrm). Fysiologičtí novorozenci jsou v současnosti propouštěni po 48 hodinách, takže nabývá většího významu než údaje o plném kojení při propuštění poradenství, ať už na pracovišti neonatologickém nebo v rámci péče PLDD a zíásadní roli má okolí matky. My tu máme zpětnou vazbu už jen skrze hospitalisované kojence (roky jsme sledovali počty plně kojených skrze průzkumy prováděné krajskou hygienicku stanicí, ty se už ale neprovádí), takže vidíme, že do půl roíku je jich plně kojena naprostá většina - ani si nevzpomenu, kdy naposled byl nějaký kojenec do 6 měsíců věku na přípravcích umělé mléčné výživy a dost výrazná většina matek kojí s příkrmy do 9 měs. věku dítka.
Předchozí