Hned v pondělí 23.9.2013 před ještě 7 hod. ranní jsem si stoupla před Lidl, že si jako koupím šicí stroj Silver Crest. Mohu říci, že tam už byla fronta asi 20 žen a pak když otevřely obchod v Liberci Lipové, 5 minut před 7, což od nich bylo milosrdné, většina se řítila právě k šicím strojům, na paletě jich bylo asi jen 20, věřím, že do hodiny po nich zasvištělo. Stroj stál 1890,-Kč a skutečně nelituji, že jsem musela stát frontu ještě rozespalá, abych to stihla.
Je pravda, že jsem ho rozbalila a hned jsem byla rozčarovaná, protože jsem nikde nenašla příslušenství a bohužel, bez toho se šije celkem špatně, ale nedalo mi to, než bych šla stroj reklamovat, řekla jsem si, že ho ještě vyzkouším, třeba má vad víc. A jak jsem tak šila, tak jsem zjistila, že něco trošku rachtá v předním odendávacím dílu, no, v životě by mě nenapadlo, že to má takovou skrytou schovávačku na příslušenství, bylo i docela lehké, takže na váhu jsem to nepoznala, jen že se tam trochu něco převalilo a zarachotilo. bylo to opravdu překvapení a jsem ráda, že jsem se nešla s reklamací ztrapnit. Takže je vše, jak má být, jen si skutečně dejte pozor, kdo nejste zvyklí na moderní stroje jako já, na ty jejich důmyslné skrýše. :) Hned první den jsem začla šít jako drak, ušila jsem 10 potahů na malé polštářky, využila jsem normální steh a ten overlokový- neboli entl, a pak jsem se pustila i do obšívání knoflíkových dírek dle online videa Lidlu, jak to tam šila taková ta paní na ukázku (potřebovala bych si ho radši ještě stáhnout), krásně se mi dírky povedly, byla jsem nadšená, nikdy jsem to nedělala a když si uvědomím, kolik ruční práce to ušetří, fakt bylo to hned a jako lusk. Pak jsem zkusila nasadit patku na knoflíky, popravdě, ta je tak těsná, že se mi knoflík s látkou pod ni a podložku na zuby nevešel. Možná by nebylo od věci vždy ke strojům dávat i knihu s kurzem šití. Další stehy budu ještě zkoušet, tak uvidím, ale ten základ to umí velmi dobře. Když si uvědomím, že doma máme jen obstarožní stroj ještě na ruční kliku, který nezná entl a měli jsme ještě ruskou Čajku, která měla všechno v ruském stylu, to znamená necitlivý pedál, buď motor strašně bzučel a nejel nebo rval látku z rukou, byl téměř nevyladitelný, nitkoval, návod v odborné ruštině, hrůza. Vůbec mě nebavilo na něm cokoli šít. Ale s tímhle Silver Crestem mě to zatím dost baví. Čichala jsem taky do té díry s lampičkou, jak tady lidi psali, že to z ní smrdí. Tak tenhle páchne standardně jako asi všechny plastové věci, nic výrazného, ale mám pocit, když jsem koukla dírou dovnitř, že tam dali malé vylepšení, nějaký hliníkový plíšek, vystlali jím to okolí žárovky, takže ten plast tak nesmaží a nepáchne. Součástky v něm jsem zahlédla kovové. Plastové má především příslušenství a to včetně částí patek či celé patky, až na osičku k přichycení. Přesto je tak netěžkopádný, lehký, že si to asi může dovolit. ty součástky moc nenamáhá, pokud člověk šije standardním způsobem. Popravdě, ten šicí stroj byl to nejlehčí, co jsem z nákupu v Lidlu nesla. Ta Čajka vážila asi 13 kg. Měla dřevěný podstavec a koženkový kufr. Tady má sám stroj ucho, popadnu a jdu, na čas, kdy se s ním nepracuje, mu postačí takový látkový pytlík, co k němu dodávají, já si ho teda ponechám i v original krabici, aby ho prach neničil. Ale já jsem nadšena. Klokotá, už z toho zvuku je slyšet, že se moc nevzpíná, je přívětivý, nikde to nedře, hlučně neklape, chce se mu šít v pohodě a spolupracuje (Čajce nepomohlo ani celkové promazání.) Já jsem tedy nadšená. Na běžné domácí práce určitě postačí.
Jinak k tomu Lidlu. Docela mi vadí, jak nějakou dobu nemají v akci nic, co by mne zaujalo a pak vyvalí všechno naráz, co bych chtěla a já na to nemám pak tolik peněz. Třeba jako teď. Barvy na malování, malířská plátna, stojan, štětce, papíry. 5000,-Kč málo. A to potřebuju i tu žehličku Singer. Určitě už bude rozebraná, ale ještě se mrknu. Začínám bejt docela fanda Lidlu. ČLověk tam koupí levně a dá se říct, že nějakou standardní kvalitu to zboží má.