Ke každé oslavě u nás patří slavnostní oblečení, prostření stolu a většinou jídlo na přání oslavence.
Co se týká dárků, tak ke svátku 2 - 3 menší věci (celkem tak do 400,-), k narozkám jeden větší dárek + 3 až 4 maličkosti. Na vánoce asi taky tak. Ovšem protože dárky dávají i holky sobě navzájem a babičky a tak, tak je pod stromkem třeba 15 balíčků pro každého. Natahujeme rozbalování, schováváme si dárečky "na potom" a tak. Prostě si s tím hrajeme...
Ale zjistila jsem, že i velice rozumná starší dcera velmi žárlivě sledovala, kolik balíčků má pod stromkrm ta mladší, takže jsem pak pečlivě balila tak, aby obě měly stejně (i třeba za tu cenu, že jsem starší utíkala na poslední chvíli koupit pár ponožek a každou zabalila zvlašť
).
Také jsem pro to, aby se děti učily skromnosti a ne že hned musí dostat vše, ale to, co popisuješ mi přijde dost extrémní.
Taky jsem se vždycky snažila splnit holkám jejich přání, ale ne HNED - to přání a těšení si myslím, že je prospěšné a výchovné.... Aneb můj oblíbený citát ekonoma T. Sedláčka: "Trpíme nedostatkem nedostatku. Všechno máme, po ničem netoužíme. A kde umře touha, umře i naplnění..."