Přidat odpověď
Včera jsem tu zakládala téma o tom,jak si jako hosté představujete ideální narozeninovou oslavu. Děkuji všem za reakce. Manžel bude mít kulatiny a přemýšlíme o oslavě.
Musím nejdříve říct, že také nejsme oslavující typy, ale rádi bychom to pro své přátele udělali. Očekáváme od toho utužení přátelství a naopak neočekáváme velké dary ani finanční spoluúčast, popřípadě ani žádnou materiální pomoc. Nebudeme říkat, ať každý něco přinese upečeného, ani nečekáme, že nás bude někdo bavit.Také nebudeme dělat organizovanou zábavu a každý bude moci odejít, kdy bude chtít.
Chceme pro své přátele napéct a navařit sami, i když nejsme vyučení ani cukráři, ani kuchaři. Když o tom přemýšlíme, je nám jasné, že to bude velice,velice náročné a bude nás to stát spoustu sil a energie. A popravdě, začínáme trochu váhat. Ale zatím jsme toho názoru, že do toho půjdeme, že to pro své přátele uděláme.
A včera mě docela zviklala jedna reakce, tato :".. co u oslav nenávidím, je být pozván s očekávanou oplátkou podobného stylu. Ráda dorazím na padesátiny na grilovačku či jinam, s padesáti lidmi. Ovšem za svůj revanš považuji vhodný dar.."
Nevím jak své pocity k této reakci vyjádřit. Jsme připraveni do svých kamarádu investovat spoustu času a energie na zorganizování a přípravu báječného narozeninového zážitku. Opravdu v tuto chvíli nemyslíme až tak na sebe, ač to tak možná nevypadá. Ale nelíbí se mi, kdyby tak dopředu někdo odmítal možnost pozdějšího pozvání i oni nás. Připadne mi to velice antipřátelské, nevím jak to líp napsat. Jasně, kdyby to nevyšlo a nic by nikdo nepořádal, svět se nezboří a jede se dál. Ale dopředu nenávidět u oslav to, že hostitel může popřípadě očekávat kamarádskou oplátku? A jako revanš považovat vhodný dar? Jednak co je to vhodný dar a jednak ne každý stojí o dary či finanční podíl na oslavě. Třeba my stojíme o kamarádství a o to, že i ten druhý je ochotný investovat do nás stejnou přátelskou energii co my do něj. A jasně, kdyby to nevyšlo, nic se neděje. Jen se nám nelíbí takovou možnost odmítat předem. Jde nám o tu přátelskou energii a ochotu i pro nás investovat na oplátku svůj čas, ne o dary a finance.
Předchozí