Ptáš se na kváskové pečení nebo na pečení z droždí?
Pokud pečení z kvásku - cca 10-12 hodin předem si dáš rozkvasit - lžíci uchovaného kvásku z lednice např. na chleba cca 150g žitné chlebové mouky a 150g vody nebo podmáslí, piva... osvědčila se mi nejvíce mísa s víkem. Necháš pracovat - já většinou rozkvašuju od rána do odpoledne, kdy jsem v práci. Po příchodu z práce rozkvas přesunu (zatím mám mísu robota postavenou na váze), odeberu si z něj lžíci do sklenky do lednice na příště a do mísy robota přidám vše, co do chleba patří (pšeničnou chlebovou, sůl, kmín, semínka) a zapnu robota na cca 10-15 minut. Potom těsto naolejovanými rukami přendám to olejem vytřené mísy po rozkvasu a tam nechám kynout...
S droždím se pracuje podobně - v míse robota nechám vzejít kvásek z čerstvého droždí (cukr, trocha mouky) a potom k němu přidám vše ostatní a nechám hnětat...
Víc ale miluju instantní droždí, protože to je opravdu jako v pekárně. Do mísy robota dám dolů vše tekuté a na to vše další, zapnu hnětení a cca 10-ti minutách vypínám a těsto nechám kynout v naolejované míse... Za mě 100x pohodlnější s velkým bonusem, že se těsto vždy povede a hlavně, v robotu člověk za půl hodiny připraví i 4 kila těsta, o čemž si u pekárny může jen nechat zdát.