| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Rozbor pohádek (resp. literatury pro děti a mládež) jsem absolvovala na 2 školách, dohromady asi ve 3 semestrech.
Přesto mě nepřestávají udivovat některé aspekty klasických lidových pohádek.
Momentálně jede mladší dítě ve Zlatovlásce. Poslouchá ji na CD a kouká na ni ve verzi Štěpánek – Kotrbová. Obě verze se od sebe trochu liší a každá vzbuzuje řadu otázek.

Že jsou princezny v lidových pohádkách, až na výjimky, zcela pasivní loutky, zjevně od malička vychovávané k tomu, že se jednou vdají za zcela neznámého chlapa a nebude páky, která by osud odvrátila, to je jasné každému.

Ale u Zlatovlásky mi není jasné mnohé.
Základním motivem je mýtus o Tristanovi a Isoldě. Čemu nerozumím, proč se na rozdíl od Isoldy chová Zlatovláska nejen jako pasivní loutka, ale také jako dívka ducha mdlého.
Jiřík si ji vyslouží pro svého krále – je nebo není s touto skutečností dívka obeznámena? Asi je. Proč si tedy celou dobu myslí, že bude Jiříkova?
A když zjistí, že nikoli, neřekne slovo proti?
Nechá se trpně odvézt za králem, jemuž náleží, celou cestu s Jiříkem zjevně nic nemá, na hradě se nijak nepokusí zabránit jeho popravě a teprve pak žádá krále o dárek – o mrtvolu.

Jiřík má splnit 3! úkoly, a to jsou tyto ČTYŘI: Perly, prsten, mrtvá a živá voda a poznat Zlatovlásku mezi ostatními princeznami (to nevzbuzuje otázku, to mi připadá od starého krále jako podraz :-) )

Jiřík rozumí řeči zvířat a malé krkavce zachrání tak, že „vrazí svému koni do boku meč“ – ten kůň nic nenamítal?

Proč král nepředá sloužícím jasné instrukce, jak si počínat s mrtvou a živou vodou a zbytečně riskuje?

A kolik je vlastně těm princeznám, když jich je dvanáct? Jaktože nejsou alespoň některé pod čepcem? I kdyby se narodily rok po sobě, pár nejstarších musí být už poněkud omšelé nevěsty na dobu, kdy se vdávalo nejpozději těsně po dvacítce…

Napadají vás i jiné otázky? :-)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.