| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Zajímavý článek.

http://www.lidovky.cz/snazime-se-zit-jak-nam-rekli-ale-rodina-nema-byt-klec-rika-dokumentaristka-jana-poctova-gqt-/lide.aspx?c=A160526_180300_lide_sij

Zvláště mě tam zaujala tato otázka a hlavně odpověď:

Dnes rodinu nejčastěji zakládáme po třicítce. Prodlužuje se podle vás doba určité nedospělosti a nezodpovědnosti, kdy si chceme jenom užívat?
Nesouhlasím už jen s tou samotnou otázkou. Předjímá něco, co podle mého není správně. To je přeci život, ne nezodpovědnost. To, že chcete cestovat, budovat kariéru, potkávat se s přáteli a občas přijít z mejdanu v sedm ráno, přeci není nedospělé! Představa zodpovědnosti má být jakási svatá rodina, pro kterou se opouští všechno, co nás předtím bavilo? To je přeci nesmysl. Rodina nesmí působit jako klec. Říct si: „Tak, konec srandy, odteď budeme jenom vyměňovat plíny a shánět kvalitní školku a školu.“ To přesně nahrává pocitu, že pro děti je nutné se obětovat. Pokud se to postaví takto, spousta lidí si dvakrát rozmyslí do podobného podniku vstupovat. Anebo se bude cítit nešťastně.

Velmi s tím souhlasím.

Dřív jsem si myslela přesně tohle, že rodina = konec srandy, ale byla jsem velmi příjemně překvapená.

Delší období nezávislosti před rodinou jsem vyloženě potřebovala a jsem ráda, že mohlo proběhnout, protože jsem strašně ráda, že jsem mohla zažít některý věci, který šly jen za bezdětna (respektive za dětna by šly asi taky, ale bylo by to mnohem náročnější). Jak jsme se bavili ve vedlejší diskusi o "vybouření", tak mi došlo, že to je vlastně hodně podobný - že někdo "ví" od 18, že chce vést rodinný život co nejdřív, někdo si potřebuje ještě některý věci "vyřídit" ~;)

Samozřejmě že s něčím to slučitelný není (třeba intenzivní sport s několika tréninky týdně a víkendovými závody) , ale spousta věcí dělat jde (překvapení!) a člověk se tak dostane ke spoustě věcí, ke kterejm by se jinak nedostal (druhý překvapení !).

A dokonce si myslím, že to, že spousta věcí "nejde" si člověk jen myslí, protože jiní lidi si na to čas a způsob najdou (třeba bylo dost holek, co sportovaly a sportujou na poměrně slušný úrovni i s dětma).

Dávám to sem jako kecací téma a pomníček jednomu svýmu dávnýmu strachu. :-)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.