Přidat odpověď
Dělala jsem jádrové mýdlo ze starého sádla s přídavkem vazelíny, Hotové mělo medovou barvu, aby zesvětlalo, musela jsem ho tzv, "vysolit", t.j rozpustit,přidat ždibec soli a nechat ještě jednou ztuhnout.
Děti bych k tomu nebrala, dělá se s louhem, tam musí být opatrný i dospělý. Dětem bych dala maximálně hotovou mýdlovou hmotu. Louh zůstává i ve zbytkové vodě, v mýdle už není. Když to děláš. musíš mít nádoby nerez nebo smaltované bez vady, pokud je tam trochu oprýsknuto, louh to klidně prožere naskrz. Nepřej si vidět, co to udělá s hliníkem nebo pozinkovanou nádobou, s tím to zareaguje a pění to jak Hrnečku, vař a nádobu můžeš vyhodit (já to nevěděla a nalila jsem hmotu vystydnout do pozink formy na srnčí hřbet. V ten okamžik to mělo jednou takový objem. Na to sakra bacha, protože je v tom louh a já to dělala za horka, to klidně může skončit průserem)
Předchozí