Kudlo, jak jsi přišla na to, že to lidem vadí? Jestli lidi ve tvém okolí řeší, kolik má kdo volna či peněz, asi žiješ v nějaké specifické skupině, nebo si to jenom tak ty sama vykládáš. Já neznám teda nikoho, komu by vyloženě vadilo, že učitel má víc volna než běžný zaměstnanec. A to, že to tak je a někdo to vysloví nahlas, přece automaticky neznamená závist.
Já bych učitelka být nechtěla ani za zlatý prase, ani kdyby toho volna bylo dvakrát víc. Učitelství je náročná práce a jak psala liška, já také vnímám jejich nadstatndartní volno jako benefit, který kompenzuje malý úvazek a tím pádem i nižší plat.
Mě daleko víc dráždí, že učitelky samy sebe prezentují jako vytížené chuděry a jsou schopny rodiče, okolí a i samy sebe přesvědčovat o tom, jak strašně dřou a odřou nakonec víc než 8 hodin. Kladu si otázku, proč je tak strašně moc těžké si připustit, ano, práce je psychicky náročná, pořád lavírují mezi rodiči, dětmi a vedením, ale aspoň ty dlouhé prázdniny se hodí. Možná je to proto, jak už někdo psal hned v úvodu, že celkově v naší společnosti se hraje na to, kdo je víc udřený. Pokud někdo nemaká tvdě rukama dvanáctky, tak je lempl. Narážky na to, že "neumí makat" se totiž netýkají jen učitelů, ale i účetních, státních úředníků a dalších, převážně kancelářských pozic. Člověk si to nesmí tak brát, musí se naučit některé věci vypouštět, jinak by se zbláznil. Co já se naposlouchala narážek a někdy i dost hnusných o tom, že jsem líná a nechce se mi "makat", když jsem odmítala vzdát se představ o slušném zaměstnání a nastoupit do marketu za kasu a vytrvale se snažila získat práci ve svém oboru.