Přidat odpověď
Monty, včera jsem se do diskuze nezapojila, páč jsem na rodině nebyla, ale pročítám dneska a musím říct, že třeba já mám termín "střední třída" odvozen od slova STŘED. Pakliže průměrná mzda je cca 33 000 hrubého, pak já vnímám jako střední třídu lidi pohybující se cca od 30 000 do 50 000. Prostě lepší "střed". Ty bydlíš v Praze, tam se příjmy pohybují asi jinak, ale v mém okolí jsou platy na úrovni průměrné mzdy považovány za "slušné". Mít kolem dvaceti čistého není nic výjimečného a netýká se to jen podřadných prací. Neznám nikoho, kdo by si vydělal sto táců měsíčně a to ani jako podnikatel. Naopak, právě podnikatelé to mají celkově těžší, musí platit odvody, tahat z odběratelů peníze a dalších tisíc maličkostí. Rozhodně nemají na kontech miliony jak si často zaměstnanci myslí. Kdo tak maximálně může vydělávat statisíce měsíčně, tak leda ředitelé bank, jinak mě nikdo fakt nenapadá. Rozhodně to opravdu není běžný příjem.
A s tím souvisí i odpověď na otázku. Ano, jsou pozice, kde přijít do práce jinak než v kostýmku u žen a obleku u mužů nelze, ale řekla bych, že takových pozic moc nebude a především jde o tu formálnost oděvu, nikoli "značku". Jestli dá někdo za kostým či kabelku desítky tisíc, jeho věc, nakonec takoví lidé roztáčejí ekonomiku, ale je to prostě jen o pocitu toho člověka než nutnost. TO si jen ten dotyčný potřebuje svoje rozhazování "obhájit", proto takové řeči.
Naopak, mám pocit, že v oblékání je trendem čím dál větší volnost, že oblečení, které by dříve bylo do práce nevhodné je dneska naprosto běžné. Například džíny na úřednická místa apod.
Předchozí