Vidím, že gastronomie naprosto vede, tak zkusím taky malé témátko, jíst je radost
Když jsem byla dítě, tak typicky sváteční byly řízky, svíčková, zelí, maso, knedlíky, kuře s nádivkou a polévka s játrovými knedlíčky, k tomu dezerty s nějakou náplní nebo polevou.
Takový střed, co se dá jíst v neděli, ale už se to nepodává návštěvám, tak tam jsme měli maso na paprice, maso se špenátem, houbová (koprová) s masem, guláš, masové vývary s domácí zavářkou a nějaká buchta na plech, maximálně s marmeládou nebo cukrovou polevou.
Do obyčejných spadaly šunkafleky (nebo fleky se sušenými houbami), zapékané brambory, čočka, smažené filé, rizoto, zelené fazolky na bešamelu, dušená zelenina, játra(ledvinky) s rýží. Z moučníků buchta na plech zvaná perník nebo jiná dusivka, pekly se i cuketová nebo jablková těsta, ty byly "vlažnější"
No a u nás na vsi se tedy do hlubokých 70. dost adorovaly uzeniny, chleba se salámem do ruky, to už hned tak někdo neměl, spíš chleba se sádlem.
Kdybych měla ve své kuchyni 2020 jmenovat typické sváteční jídlo, tak vlastně??