Kaše byly ve středověku velmi častým jídlem. Dělaly se slazené medem nebo různým sušeným ovocem. Taky se sladkosti docilovalo tím, že těsto zadělalo smetanou nebo se dělalo z pražma, což bylo nezralé opražené obilí, rozemleté.
Dokonce jako slavnostní svatební jídlo byla čtyřbarevná kaše. Základ byl stejný, ale každá porce se obarvila jinak - šafránem do žluta, sušenými třešněmi do červena a další už si nepamatuju. A dělalo se to tak, že se do hlubokého talíře nebo mísy dal dřevěný kříž a každá z kaší se nalila do jedné čtvrtiny. Pak se kříž vyndal a 4 barevná kaše byla na světě.
A také byla kaše časté letní jídlo. Protože nebyl při žních čas vařit, uvařil se jeden den kotel kaše a další dny si si pak každý jen kus za studena ukrojil.
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.