Protože tradice, dostanou alespoň kapku na talíř. Jinak máme i jinou polívku, většinou hrachovou, nikdo je nenutí jíst talíř rybí polívky. Ale ona ta maželova rybí tak smrdí, že se navaluje i mě a nemusím ani ochutnat.
Rodinová, vyvaří hlavy, odřezky z ryb a rybí vnitřnosti s kořenovu zeleninou. Hlavy a odřezky laxně obere, takže v polivce plavou kosti, šlem, chrupavky, není problém potkat kapří vousek...... Převařené mlíčí se rozvaří do kaše a z jiker jsou tvrdé broky. Polivku zahustí troškou krupice. Nekoření, pouze osolí. Je to nepoživatelné.
Jeden rok jsem polivku dělala já, vlastně jen zeleninový vývar a kapřím filátkem, trochou jíšky a krutonky. Kořenila jsem kromě jiného muškátovým oříškem a bylo to moc dobré, akorát manžel prudil, nebyla to ta správná vánoční.
Před mnoha lety se někdo ptal asi pětiletého syna, jestli se těší na Vánoce. Odpověděl "netěším, bude polivka a půjdeme do kostela"
On byl vždy přeháněl, ale sedlo to jak pr.el na hrnec.