Přidat odpověď
No, je fakt, že to mám snazší, protože mě jednak běhání po obchodech nebaví (ani po nákupních centrech), běžné potraviny nakoupím obvykle po cestě z oběda (zdržím se tak o 10 minut) nebo po cestě do banky na poštu a tak. Že bych odcházela během své pracovní doby na 2 hodiny si nakoupit, to fakt běžně nedělám. Dělají to tak i zaměstnanci a nenadávám jim za to - buď po cestě z práce nebo na poštu/z oběda - když se nezdrží o hodinu, tak to fakt neřeším... Ale někteří zase rádi pracují 7-15:30, takže i po práci bez problémů nakoupí, co je potřeba.
Dítě si svoje věci pořídí po cestě ze školy (nebo ho, jako správná matka, zaúkoluju - "skoč koupit bramborový knedlík, než já to tady dopíšu"). Do 3 minut od kanceláře mám i místní pekárnu, 2 bio/řemeslné obchody, 2 lékárny, kde prodávají i bylinky, různé místní produkty zdravé výživy, drogérky, a tak. Akorát maso/mlíko/vajíčka... teda nekoupím jen tak "po cestě". A určitě nenakupuji denně, tak 2x za týden mi to stačí. Na větší nákup pak holt nyní (jak jsme už zase zvlčili) chodí muž v sobotu dopoledne do řetězce. Za covidu jsme se tomu snažili vyhýbat, ano člověk měl víc času a šlo to.
Neříkám, že neexistují lidé, kteří se prostě do malých obchodů nedostanou, ale vesměs si myslím, že ti, co žijí ve městě, tu možnost mají. Pokud se celý den nehnu z pidivesničky, stejně mi nezbyde než nakupovat v místní sámošce nebo ve vietnamském obchůdku...
Holt když žiješ tam, kde obchody zavírají v 17, tak si na to zvykneš a svůj život si tomu přizpůsobíš. O tom to bylo. Že to "musím nakoupit v 19" je jen takový zvyk nebo pohodlnost, a ne, že opravdu "musím". A jasně, tam, kde jsou lidé z velkého města na tohle zvyklí, tak když přijedou do malého, tak nechápou. Ale při jiném životním stylu ti to fakt problém nedělá. A zrovna ty tady propírané kavárny a cukrárny, těch je tu hromada a otevřené mají počítám taky dýl, i když teda já si i tu zmrzlinu kupuju nejpozdějí třeba kolem 18. hodiny, a to ji ještě (v létě) koupím. Lékárna do 20 (stejně jako elektro, drogérie, papírnictví...) je holt v obchodním centru. Ale pokud potřebuju lék "neakutně", tak ho radši vezmu v místní "Zelené" lékárně po cestě z oběda, než nutně v 19:50 v lékárnovém řetězci.
Mimochodem, u nás v Zapadákově jsem dlouho neřešila takový problém, jako když jsem byla minulý týden v 17 hodin v Brně a potřebovala jsem najít otevřenou poštu. Jak debil jsem sjezdila 4 adresy podle internetu (mapy, stránky české pošty...), všude buď ta pobočka už nebyla nebo byla zavřená, abych nakonec až v 17:50 jsem sehnala otevřenou poštu někde v Králově Poli... U nás je tedy v celém městě (podstatně menším než Brno) sice jen 1, ale má otevřeno do 18 a dojdeš k ní i pěšky... Nadávala jsem jak špaček. (na tu hlavní se mi nechtělo, tam se blbě parkuje).
Připouštím, že u nás nekoupíš parfém (jediný obchod zavřel za covidu a v drogérkách jsou jen omezené výběry spíš těch levných) a také za covidu zavřel můj oblíbený obchod s hudebninama (CD, desky, trička, hrnky ...). Jinak mi tu nechybí nic, ani při otevíračce do 17/18 hodin.
Předchozí