Přidat odpověď
Mě to tedy vychází 21 400 Kč (ještě 20 let do důchodu), resp. 24 500 Kč (když jsem tam dopsala střední a vysokou školu a péči o dítě, kterou ten systém "neví" + 2025 - odhad příjmů za letošek). A to jsem teprve někde za půlkou svého ekonomicky aktivního života.
Ale stejně je to úplně jedno, protože kdoví, co za těch 20 let bude, resp. za víc, protože předpokládám, že do důchodu půjdeme v 70 nebo 75 nebo kdoví kdy...
Rovnítko neplatím sociální pojištění = nebudu mít důchod aspoň v takto primitivní podobě je snad proboha známé každému... Nezaměstnanost léta letoucí skoro na nule... V tomhle jsem pravičák jak řemen (no, on i ten komunismus byl v tomhle dost jednoznačný - pracovní povinnosti...).
Jasně - vždycky budou specifické okolnosti - zdravotně postižení, péče o nemocné členy rodiny... ať mě zas někdo nechytá za slovo, že někdo opravdu pracovat nemůže, ani kdyby chtěl. Ale drtivá většina populace na výběr má.
A to jsou i přesně ty případy - firma na manželku, já sama manželka v domácnosti, práce na černo nebo "na dohody" (znám i lidi, kteří mají třeba 7 dohod paralelně - vydělají si třeba 35 000 Kč a soc. za ně neplatí nikdo), nebo OSVČ s minim. odvody (Opět - včera jsem měla v ruce DP jednoho, příjmy přes 1 000 000 Kč za rok, výdaje v DP 80%, tj. odvod jen z ninima...) - tj. tito laskavě by si měli svoje věci promyslet a zabezpečit se sami.
Předchozí