Ahoj holky, jsem ráda za tuhle debatu, neboť mě vpravuje do "vod" kam teprve vplouvám. ( Tedy pokud se mi podaří vplout.)
Chtěla jsem umístit svého 3 letého syna ( nar. březen) do školky, ale 5 školek v okruhu má naprosto plno. Plno mají už od září až října a další děti narozené později nepřibírají. Ani kdybych jim to nahlásila loni při zápisu. Ani když půjdu k zápisu teď, nemám jistotu, že mi dítě vezmou v září. Na otázku co mám dělat, když mám nastoupit do práce ( ani v blízkosti práce nejsou školky volné)ředitelky reagují 2 způsoby.
1)na to se nás neptejte, jste 16 v pořadníku.
2)pořiďte si druhé, ale pak vám to první 100% nevezmem - jste přece doma:)
Stěžovala jsem si před 27 dny na MČ Praha( ještě mi neodepsali). Prosili, doslova prosili mě o písemnou stížnost, tak čekám a pak jdu s tím do novin, protože se mi to zdá neuvěřitelné v dnešní době, kdy mají všichni k dipozici demografické studie a vědí, že třicítky se konečně "opřely do vesel". Nebo jim to chtějí znepříjemnit a ony se to pak rozmyslí rodit další děti, když budou mít takové problémy.
Prosím ozvěte se mi někdo zda máte také takový problém, nebo jsem divná??
( PRO MONIKU)
Jinak zkušenost mé kamarádky, která se vdala do Řecka a má dvě děti. Školka v Řecku je samozřejmě od 3 do 6 bezplatná a děti tam můžou chodit pravidelně, nebo i nahodile např. na 2 hodiny, když jde maminka k doktorovi, nebo k holiči ( v Řecku chodí střední třída každý týden a kdyby nešla byla by nepřijatelná ). A nikoho ani učitelku ve školce by nenapadlo se jen křivě podívat. Krom toho je to její práce, takže by to bylo neprofesionální.
Kamarádka má děti přihlášené také jako Čechy a pobírá tak jak českou tak řeckou podporu ( ze zákona musí být její děti i Řekové a dvojí podpora není trestná). Daňová podpora sezdané rodiny v Řecku je velice výrazná a dlouhodobá ne jen 4 roky( pomoc v Česku nesrovnatelná) a s důchodovým systémem tam není tudíž problém. Tomu říkám vstřícnost státu. Kamarádka řeckou školku využívá jen když někdo z 20hlavého manželova příbuzenstva nemá zrovna čas hlídat. Našim problémům v ČR v Praze městě se směje. Jo, a školka má otevřeno do 22hod.:) Jiný stát jiný mrav, ale do 19 hod.by to u nás také chtělo. Třeba by se našel zaměstnavatel, který by udělal sdílené prac. místo pro 2 maminky a obě by měly stejné možnosti dát své dítě do školky. A vůbec si myslím, že školky mají ve vstřícnosti k jejich konzumentům co dohánět a jejich učitelky jsou tu pro nás a ne opačně, i když je to náročná práce a vážím si jí. Přesto zírám co je v některých školkách - dle příspěvků možné a jak si některé ředitelky dělají ze své školky svůj stát. Všechno je v lidech...
Ahoj Ola
Předchozí