Dobrý den,
rodila jsem na Bulovce před 14 dny. 15. července se mi tam narodila dcera Nella a já si řekla, že musím téhle nemocnici přispět dobrou reklamou. Měla jsem v plánu přirozený porod, nastudovanou teorii ze všech možných úhlů pohledu, porodní plán i nasmlouvanou porodní asistentku. Jak už to tak bývá, realita byla poněkud jiná. Voda mi praskla a odtékala velmi nenápadně, a tak jsem se do nemocnice vydala až třetí den od prvních známek. Naštěstí mi začaly i stahy, a tak vše vypadalo dobře. V nemocnici si mladý lékař pročetl můj porodní plán, řekl, že až na jednu věc (nechtěla jsem preventivní zavedení kanyly do žíly) je to úplně OK, a že naprosto budou respektovat má přání. Pověstné "papíry" požadující informovaný souhlas se vším jsem proškrtala a nepodepsala s tím, že je podepíšu až po náležitém poučení lékařem, jak v nich proklamují. Nikdo mě do ničeho nenutil ani nekomentoval. Personál byl po celou dobu 1. doby porodní velmi příjemný, vstřícný. Manžel tam byl se mnou a kanylu jsem nakonec stejně požádala vytáhnout, v čemž mi vyšli vstříc. Bohužel po 7 hodinách otvírání nebylo vidět valného pokroku a tak jsme se nakonec dohodli, na oxytocinu (který jsem samozřejmě původně vůbec nechtěla), následoval epidural a po dvou hodinách urputného tlačení nakonec císařský řez. Vystřídaly se u nás dvě směny, veškerý perosnál byl velmi vstřícný a do poslední chvíle se snažili mě podpořit v úsilí o přirozený porod. Lékařka se sice snažila mě přesvědčit, že porodní poloha na zádech je nejefektivnější ale nikdo mi nebránil slézt z porodního stolu a vyzkoušet stoličku, klek či stoj. Bohužel bez úspěchu. Malá se narodila bez známek problémů, manžel s ní hned absolvoval všechna vyšetření a pak si ještě s celým operačním a porodním týmem povídal o dojmech a průběhu porodu. Na JIP, stejně jako na šestinedělí jsem narazila na ochotné a vstřícné sestry i lékaře/ lékařky. Byla jsem tam týden, takže si troufám říct, že jsem měla možnost poznat dost velkou část personálu a byla jsem příjemně překvapena. Taky mě překvapilo, kolik na Bulovce pracuje mladých lékařek, sester a porodních asistentek. Každý lék či medikament, který mi dávali mi předem objasnili a několikrát jsem slyšela, že je na mně zda si jej vezmu nebo ne. Řekla bych taky, že lékaři vcelku ochotně odpovídali na mé podrobné dotazy o vlivu jednotlivých kapaček a léčiv atd. Celkově bych tedy řekla, že mě Bulovka příjemně překvapila a rodit tam budu příště znovu.
Předchozí