Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství - VPTM

Autor: Prosinec 2007 , 13.6.2007

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství - VPTM

Byla jste v souvislosti s těhotenstvím a mateřstvím převedena na jinou práci?
Převedena na jinou práci z důvodu těhotenství a mateřství můžete být, pokud práce, kterou vykonáváte, je zakázána těhotným ženám a matkám nebo dle lékařského posudku ohrožuje Vaše těhotenství a mateřství. V případě, že v důsledku převedení na jinou práci v souvislosti s těhotenstvím a mateřstvím u Vás dojde ke snížení platu, pravděpodobně Vám vznikne nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství viz. níže.

Máte nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství?
Nárok na VPTM máte, pokud jste byla z důvodu těhotenství a mateřství převedena na jinou práci a následkem toho došlo ke snížení Vašeho příjmu, a to v době těhotenství a po dobu prvních 9 měsíců po porodu.
Příklad: Žena vykonávající práci zakázanou těhotným ženám a matkám byla po oznámení těhotenství zaměstnavateli dne 1.3. 2004 převedena na jinou práci. Za tuto práci ji náležela nižší mzda než za práci původní. Dne 10.10. 2004 žena nastupuje na mateřskou dovolenou. Ženě náleží VPTM za dobu od 1.3. 2004 do 9.10. 2004.

Výše VPTM
Výše VPTM činí rozdíl mezi Vaší mzdou za původní práci a mzdou, která Vám náleží po převedení na jinou práci. Výši VPTM Vám vypočte zaměstnavatel, následující text slouží pouze pro Vaší informaci.

Výpočet výše VPTM
Výše VPTM se rovná částce, o kterou se Vám snížila mzda po převedení na jinou práci, tento rozdíl se vypočítává jako rozdíl za jeden kalendářní den. K získání tohoto rozdílu potřebujete znát svůj příjem za jeden kalendářní den před převedením na jinou práci a po Vašem převedení.

Výplata VPTM
Vyrovnávací příspěvek se vyplácí jednou měsíčně při výplatě doplatku mzdy za uplynulý kalendářní měsíc.

Nevyzvedla jste si dávku?
Nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství za jednotlivé dny se promlčuje, pokud nepožádáte o tuto dávku do tří let ode dne, za který náleží. Pokud jste si o dávku požádala a dávka Vám nebyla vyplacena, promlčuje se nárok na dávku do tří let ode dne přiznání dávky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1062 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.