Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Dávky státní sociální podpory - DSSP

Autor: Prosinec 2007 , 13.6.2007

Dávky státní sociální podpory DSSP

V rámci systému státní sociální podpory mohou být rodinám s dětmi poskytovány dva typy dávek. Prvním typem jsou následující dávky, které jsou poskytovány vždy v závislosti na výši příjmu rodiny:

  • Přídavek na dítě
  • Sociální příplatek
  • Příspěvek na bydlení
Nárok na tyto dávky je však určován příjmem rodiny. Smyslem těchto dávek je zamezit přílišnému snížení životní úrovně rodiny způsobené zvýšením výdajů v souvislosti s narozením nového člena rodiny, ztrátou příjmů jednoho z rodičů z důvodu péče o nezaopatřené dítě apod. Příjem rodiny se posuzuje ve vztahu k životnímu minimu rodiny


Mohou Vám být dávky státní sociální podpory poskytnuty?
Dávky státní sociální podpory Vám mohou být poskytnuty pokud jste hlášen k trvalému pobytu v České republice Vy i ostatní členové Vaší rodiny žijící s Vámi ve společné domácnosti, kteří jsou pro zjištění nároku s Vámi společně posuzováni. Naroveň trvalému pobytu je kladen přechodný pobyt cizinců po uplynutí 365 dní od hlášení podle právních předpisů upravujících pobyt cizinců na území České republiky. Jde-li o dávky poskytované v závislosti na výši příjmu v rodině, musí tuto podmínku splňovat i ostatní osoby s oprávněnou osobou společně posuzované. Podmínka 365 dnů pobytu na území ČR se nezkoumá u dětí cizinců do jednoho roku jejich věku, pokud jsou tito cizinci hlášeni k pobytu na území ČR a tyto děti se na tomto území narodily.
Podmínky trvalého nebo dlouhodobého pobytu se nevyžaduje u nezletilých dětí, které jsou na území ČR svěřeny do péče nahrazující péči rodičů nebo do ústavní péče.

Kdo je společně posuzovanou osobou?
Jde o osoby, které s Vámi žijí ve společné domácnosti a jsou:

  • nezaopatřenými dětmi (viz. poznámka),
  • manželé, druhové a družky (druhem/družkou je osoba žijící nejméně 3 měsíce ve společné domácnosti),
  • Vaši rodiče, pokud jste nezaopatřeným dítětem (např. rodiče studentky, která se stala během studia matkou a je osamělá), pokud s oprávněnou osobou spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.
Poznámka: Za nezaopatřené dítě se zde vždy považuje dítě do skončení povinné školní docházky. Po jejím skončení se dítě považuje za nezaopatřené, nejdéle však do 26. let věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání (studium na SŠ, VOŠ, VŠ České republice nebo v cizině, pokud je takové studium podle rozhodnutí MŠMT postaveno naroveň studia na těchto školách v ČR),
  • se připravuje pro pracovní uplatnění ve výcvikových zařízeních pro občany se změněnou pracovní schopností,
  • pro nemoc nebo úraz se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost,
  • je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu.
  • za nezaopatřené dítě se považuje také dítě do 18. roku věku, pokud je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
Pozor: Společně není posuzován:

  • muž konající základní nebo náhradní službu v Armádě ČR, Hradní stráži nebo konající civilní službu,
  • osoba, která je ve vazbě nebo ve výkonu trestu odnětí svobody po uplynutí prvního kalendářního měsíce vazby (se začátkem nového kalendářního měsíce osoba přestává být osobou společně posuzovanou pro vznik nároku na dávky),
  • dítě, umístěné v ústavní péči, kde je dítěti zajištěno stravování, ubytování a ošacení.
Příklad: Rodinu tvoří rodiče a jejich dvě děti, mladší dítě studuje na střední škole, starší dítě je výdělečně činné. Pro účely státní sociální podpory budou za rodinu považováni rodiče a mladší dítě, které splňuje podmínku nezaopatřenosti tím, že se soustavně připravuje na budoucí povolání. Jde-li však o přídavek na bydlení, považují se za rodinu všechny osoby, které jsou v témže bytě hlášeny k trvalému pobytu.
Protože zákon o státní sociální podpoře přepokládá splnění podmínky společné domácnosti, je třeba požádat obecní úřad o vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob, pokud některá ze společně posuzovaných osob fakticky nežije s Vámi prokazatelně déle než 3 měsíce ve společné domácnosti.

Jak zjistíte, že příjem Vaší rodiny odpovídá podmínkám nároku na dávku?
Rozhodným obdobím, za které se zjišťuje rozhodný příjem, je
a) u přídavku na dítě kalendářní rok předcházející kalendářnímu roku, do něhož spadá počátek období od 1. října do 30. září následujícího kalendářního roku, v němž před počátkem uvedeného období je třeba prokázat rozhodný příjem
b) u sociálního příplatku a příspěvku na bydlení období kalendářního čtvrtletí předcházejícího kalendářnímu čtvrtletí, na které se nárik na výplatu dávky prokazuje, popřípadě nárok na dávku uplatňuje.
Nárok na výše jmenované dávky státní sociální podpory závisí na výši příjmu Vaší rodiny (součet příjmů jednotlivých členů rodiny za tzv. rozhodné období). Příjem rodiny se posuzuje ve vztahu k životnímu minimu rodiny. Pokud chcete vědět zda máte na dávku nárok, zda má tedy smysl o dávku žádat, potřebujete znát výši příjmu Vaší rodiny a výši životního minima Vaší rodiny. Tyto dvě položky jsou klíčové jak pro zjištění nároku na jednotlivé dávky, tak pro stanovení jejich výše.

Jak o dávky žádat?
O dávky je třeba žádat písemně, vyplněním k tomu určeného tiskopisu, tiskopisu určeného k zjištění příjmů rodiny žadatele a doložením potvrzení o nezaopatřenosti dítěte např. o studiu. Pozor: Minimální výše dávek státní sociální podpory činí 50 Kč.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 1206 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.