Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Doplácení do mateřské výše rodičovského příspěvku

Autor: Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 , 24.9.2007
Vážená paní Hložková,



Pražská správa sociálního zabezpečení obdržela Váš dotaz ve věci žádosti o peněžitou pomoc v mateřství uplatněnou od 1.11.2007, kdy výše peněžité pomoci v mateřství nebude dosahovat výše rodičovského příspěvku, k výše uvedenému sdělujeme následující:

Podmínkou pro poskytování peněžité pomoci v mateřství je, že zaměstnankyně byla v posledních dvou letech před porodem účastna nemocenského pojištění alespoň 270 kalendářních dnů. Pro splnění této podmínky není rozhodující, zda žena pracovala nebo čerpala neplacené volno či pobírala dávky nemocenského pojištění. Rozhodující je skutečnost, že ženě trvalo nemocenské pojištění.
Vycházíme-li z novelizace zákona č.54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců a zákona č.88/1968 Sb., o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství a o přídavcích na děti z nemocenského pojištění, vyjádřené zákonem č. 421/2003 Sb., s účinností od 1.1.2004, výše peněžité pomoci v mateřství se stanoví stejným způsobem, jako se stanoví při výpočtu nemocenského od patnáctého kalendářního dne pracovní neschopnosti. Denní vyměřovací základ se zjišťuje ke dni nástupu na mateřskou dovolenou. Výše peněžité pomoci v mateřství za kalendářní den činí 69% denního vyměřovacího základu.

Dle ustanovení § 10 odst. 1 zákona č. 88/1968 Sb., v platném znění, porodila-li zaměstnankyně zároveň dvě nebo více dětí, poskytuje se jí peněžitá pomoc v mateřství i po vyčerpání doby určené v § 7, pokud se dále stará o dvě z novorozených dětí, nejdéle však do dne, kdy uplyne 37 týdnů od počátku poskytování této dávky.
Výše peněžité pomoci v mateřství se stanoví ze započitatelného příjmu zaměstnankyně, který je zúčtován v rozhodném období, jímž je zpravidla předchozích 12 kalendářních měsíců, které se zjišťují ke dni nástupu na mateřskou dovolenou.

Pro stanovení peněžité pomoci v mateřství s nástupem od 1.11.2007 je rozhodným obdobím pro stanovení denního vyměřovacího základu období od 1.11.2006 do 31.10.2007.
Dle výše uvedeného peněžitá pomoc v mateřství v případě splnění podmínky účasti 270 kalendářních dnů nemocenského pojištění v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství, Vám vzniká nárok na čerpání této dávky po dobu 37 týdnů.



V případě vyplácení výše peněžité pomoci v mateřství, která nedosahuje výše rodičovského příspěvku, kdy rozdíl je doplácen dle místa trvalého bydliště u mimopražských žadatelů na Úřadě práce a u pražských žadatelů na Městské části, oddělení státní sociální odbor. Na základě telefonického rozhovoru s pracovnicí paní Jančíkovou z Úřadu městské části Prahy 18, se lze telefonicky informovat u této pracovnice na čísle tel: 284 028 168, nebo prostřednictvím podaného písemného dotazu na mail sona.jancikova@ssp.mpsv.cz. týkajících se podrobností ve věci dorovnání dávky dle výše uvedeného.



S pozdravem


Bc. Jana Č í ž k o v á

vedoucí odboru sociálního pojištění

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1293 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.