Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Řekněte nástřihu NE (1.část) od Zuzini

Autor: Prosinec 2007 , 22.10.2007

Řekněte nástřihu NE aneb jak rodit porodit vcelku


 


 


Autorka: Elizabeth Bruce


 


 


Episiotomie (nástřih tkáně hráze během porodu) není téma, nad kterým by ženy dlouze přemýšlely – přinejmenším dokud poprvé neporodily. Hráz je citlivá oblast mezi pochvou a konečníkem. Po episiotomii je i sezení bolestivé a sex se stává nesnesitelným. Episiotomie je nejběžnějším chirurgickým zákrokem v USA a podle Sheily Kitzinger je to „jediný chirurgický zákrok v západní společnosti, který bude zdravé ženě pravděpodobně proveden bez jejího souhlasu“. Během typických porodů v nemocnici se jen vzácně objeví žena, která by nebyla „naříznutá“ buď „nahoře“ (císařský řez) nebo „dole“ (episiotomie). V současné době je tento bolestivý zákrok prováděn nejméně 80 procentům prvorodiček v USA, které rodí vaginálně. Výzkum Světové zdravotnické organizace však uvádí, že zapotřebí je asi v 5 až 20 procentech případů.


 


Lékařské učebnice uvádějí, že episiotomie je nutná jako prevence natržení a k ochraně hlavičky dítěte. Natržení jsou však většinou méně vážná než nástřih, a samotná episiotomie může způsobit další natržení. Navíc pokud není dítě nedonošené, je hlavička připravena na to, aby porodní tlak vydržela. Celá léta se mělo za to, že episiotomie chrání ženy před prolapsem dělohy, ačkoliv už od té doby bylo dokázáno, že tomu tak není. Penny Simkin říká: „Výhody episiotomie se dlouho předpokládaly, ale nikdy nebyly dokázány.“


 


Jeden lékař mi řekl, že raději dělá nástřih, protože rovné okraje se šijí lépe než „roztřepené“ natržení. Lékařka Christiane Northrup ale namítá, že vaginální poranění „jsou malá a snadno se šijí ve srovnání s poškozením způsobeným episiotomií. Také jsou mnohem méně bolestivá.“ V každém případě je třeba si položit otázku: Mělo by pohodlí lékaře být skutečně důležitější než pohodlí ženy? Dalším problematickým faktorem v nemocnicích je obecný spěch dostat dítě ven, jakmile doje k plné dilataci čípku, přestože neexistují žádné důkazy, že rychle znamená lépe. Úkolem porodníka je „něco dělat“ – cítí tedy tlak, aby provedl episiotomii, když se postup porodu během přechodné fáze přirozeně zpomalí.


 


 


Komplikace při nástřihu hráze


 


Ačkoliv episiotomie vypadá jako jednoduchá operace, přináší riziko komplikací, včetně masivní ztráty krve, vzniku hematomu (otoku nebo zhmoždění), infekce nebo vzniku abscesů. Někdy vede poranění análního svěrače a rektální sliznice při episiotomie ke ztrátě tonusu konečníku a ve vážných případech k vytvoření píštěle neboli otvoru hole mezi pochvou a konečníkem. Rovněž může zničit váš sexuální život, přinejlepším dočasně. Proč se ženy natrhnou?


 


Mezi mýty, který údajně vysvětlují natržení během porodu, patří a) matka je příliš úzká; b) dítě je příliš velké; a c) tlačení probíhalo příliš rychle. Důležitým faktorem je poloha matky během druhé doby porodní (tlačení). Populární litotomická poloha (v leže na zádech s chodidly ve třmenech – standardní nemocniční poloha) je nejhorší možná porodní poloha. Jestliže má žena nohy ve třmenech, tkáň pochvy se napíná abnormálním způsobem. Čím dále jsou jí nohy umístěny, tím větší silou musí tlačit. Když si porodní asistentka všimne, že je tkáň „bílá“, pravděpodobně vám doporučí přestat tlačit nebo použije v daném místě protitlak. Naproti tomu porodník ví, že poškození může později opravit, a tak vám řekne, abyste tlačila. V knize Volba jemného porodu Barbara Harper píše: „Kombinace porodu v litotomické poloze a usilovné tlačení způsobuje natržení hráze.“


 


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 948 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.