Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Jak přirozeně tlumit bolest při porodu



Autor: zuzini , 1.11.2007

Bolest má při porodu svoji úlohu a není destruktivní. Díky ní se v těle tvoří endorfiny, které nakonec přinášejí pozitivní vjem z porodního procesu. Bolest pomáhá ženám zrát. Může být známkou nebezpečí. Donutí ženu na chvíli se zastavit v běhu života a věnovat svou mysl plně zrození dítěte.


Jak si představit porodní proces


Začátek porodu (období poslíčků) – jdete krásným údolím, zalitým sluncem, okolo jsou louky plné květin jen na cestě je občas kámen o který můžete škobrtnout. Celkově se vám daří dobře a chůze vám nečiní sebemenší potíže.


Počáteční fáze první doby porodní – pokračujete v chůzi. Porodní proces je dlouhá cesta. Je třeba se vybavit trpělivostí a po cestě také jíst a pít. Vyhladovělý a vysušený člověk se mnohem rychleji unaví. Louky jsou vystřídány lesy, vonící květiny mizí a vy se dostáváte z prosluněné louky do stínu stromů. Cesta vede mírně do kopce. Máte pocit, že si potřebujete občas odpočinout a vydechnout si. Stále ještě zvládáte bez problémů, i když začínáte pociťovat mírnou únavu.


Aktivní fáze první doby porodní – stoupáte na vysokou horu. Stromy okolo mizí a nad vámi visí těžký mrak nebo hustá mlha. Nevidíte vrchol kopce, nevíte, jak dlouho ještě budete muset šlapat. Cítíte se udýchaní a unavení. Chvílemi začínáte pochybovat, zda dojdete až na vrchol. A přitom jste si tolik přáli stanout vítězně nahoře a zažít ten krásný pocit, že jste to dokázali sami, bez cizí pomoci. Stále stoupáte a únava se zvětšuje. Zde nastávají tři možnosti:


S pomocí blízkých (partner, porodní asistentka) obtíže překonáte. Posadíte se na chvíli na spadlý strom (gymnastický balón), osvěžíte se ve studánce (příjemná lázeň nebo alespoň sprcha), napijete se osvěžujícího nápoje, sníte něco lehkého (ovoce, kousek čokolády) a půjdete dál po svých. Jedná se o normální přirozený porod.


Zvolíte lehčí způsob. Nasednete na lanovku a necháte se na kopec vyvézt. Cíle dosáhnete také, ale pocit uspokojení bude menší. V podstatě úsilí vyvinuli ti druzí, ne vy. Vy jste byla spíše pasivním účastníkem. Použila jste epidurální analgezii.


Došly vám síly. Jste absolutně na dně. Ten kopec byl příliš vysoký a cesta příliš prudká. Nebo cesta prostě končila roklí či se vám do cesty postavila skála. Prostě to dál nejde. Ale vy na vrchol musíte. Na štěstí je tu helikoptéra, která vás tam bezpečně dopraví. Vaše aktivita sice skončila, ale na vrchol té hory se bezpečně dostanete. Byl proveden císařský řez.


Jak vidíte, na vrchol hory vedou různé cesty. Všechny dorazí ke stejnému cíli: narození miminka. Jen pocit uspokojení, jeho intenzita a délka, bude pokaždé jiný.



Nejběžnější přirozené prostředky tlumení bolesti


Volný pohyb. Cviky na uvolnění svalů a volný pohyb jsou poměrně účinným prostředkem, který pomáhá ženám zvládnout porodní bolesti. Prostá chůze po místnosti během stahů přináší úlevu. Jindy ženy lépe překonají stah tak, že se opřou o nějaký pevný dostatečně vysoký předmět (třeba stůl) a v polopředklonu stah. Uvolnění podporují i kývavé pohyby pánví ze strany na stranu a zepředu dozadu či točivé pohyby jako při břišním tanci. Báječnou úlevovou pozicí je pozice na všech čtyřech. Napomáhá i správnému natočení miminka. I v této pozici je dobré „vrtět“ pánví nebo střídat klek a sed na patách. Klek s oporou (např. o postel) je dobrý pro relaxaci mezi jednotlivými stahy. Ženy by měly mít možnost během porodu zaujmout jakoukoli úlevovou pozici a tyto pozice střídat.


Voda ve všech formách. Voda nadlehčuje tělo a ulevuje bolesti, stresu, napětí, nepříjemným pocitům. Ve vodě cítí rodící žena mnohem méně bolesti, stresu a napětí. Lépe se uvolní, což přispívá k rychlejšímu a snazšímu otevírání porodních cest. Voda by neměla být teplejší než 37–37,5 °C. Aby byl pobyt ve vodě proti bolesti účinný a přispěl k otevírání porodních cest, je dobré pobývat v lázni alespoň 30 minut. Raději ovšem déle.


Kromě tepla působí voda také jako masáž. V nemocnicích často využívají maminky možnosti posadit se ve sprše na velký rehabilitační (gymnastický) balón a při sprchování se na něm pohupovat. Výhodou pobytu ve sprše je i to, že vzduch všude kolem je vlhký a při namáhavějším nebo intenzivnějším dýchání, které často stahy doprovází, se maminkám lépe dýchá a nemají tak silný pocit vysušení.


Nápoje jsou důležitou podporou dobré kondice během porodu. Porod je fyzická práce. Při každé fyzicky namáhavé práci má člověk přirozeně žízeň. Porod není výjimkou. Tekutina podaná v infúzi není adekvátní náhražkou nápojů. Vzhledem k tomu, že rodící ženy většinou nepociťují přímo potřebu jíst (kromě toho v nemocnici strava během porodu podávána ani není), jsou sladké nápoje, kromě zajištění optimální hydratace organismu, i zdrojem energie. Chlazené nápoje navíc osvěží.


Teplo nebo chlad. Ušijte si např. plátěný sáček o rozměrech přibližně 25 x 25 cm. Naplňte jej syrovou rýží (ještě lepší jsou pecky z třešní nebo višní) – budete potřebovat přibližně 1–1,5 kg. Vložte do mikrovlnné trouby a nahřejte asi tak 3 minuty. Slouží jako velice příjemný zdroj tepla, který můžete přiložit na ramena, záda, podbřišek. Podobně je možné použít také sáček naplněný zvláštním gelem, který lze nahřát nebo vychladit (prodává se ve zdravotnických potřebách nebo lékárnách).


Plastikovou láhev (např. od minerálky nebo limonády) o objemu 0,5 l je možné naplnit buď horkou nebo studenou vodou (a ještě vychladit v mrazáku). Takovou láhev lze pak použít jako teplý nebo chladivý masážní prostředek. Prostě partner nastávající mamince válí láhev po zádech.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 768 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.