Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Kalendář OSVČ v těhotenství a mateřství

Autor: Prosinec 2007 , 13.6.2007

Kalendář OSVČ v těhotenství a mateřství

Pracovní neschopnost v době těhotenství
ZP - Pokud jste v době těhotenství lékařem uznána práce neschopnou po celý kalendářní měsíc, nemusíte za takový měsíc platit zálohu zdravotního pojištění, musíte si však uschovat kopii dokladu o pracovní neschopnosti nebo potvrzení o výplatě nemocenských dávek od SSZ, a toto potvrzení předložit zdravotní pojišťovně.
SSZ - Oznámit pracovní neschopnost.
8-6 týdnů před porodem - nástup na mateřskou dovolenou
Pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z pracovní neschopnosti, musíte ji nastoupit počátkem 6. týdne před stanoveným dnem porodu. Pokud z vlastního rozhodnutí nastoupíte mateřskou dovolenou z pracovní činnosti později než začátkem 6. týdne před stanoveným dnem porodu, přicházíte o část Vašeho nároku na PPM.
SSZ - Oznámit nástup na mateřskou dovolenou, doložit tiskopisem vystaveným lékařem, od této chvíle Vám SSZ bude vyplácet PPM. Během probíhání PPM nemůžete osobně vykonnávat samostatně výdělečnou činnost.
ZP - Oznámit nástup na mateřskou do 8 dnů - s sebou: kartičku pojištěnce, občanský průkaz, potvrzení od SSZ. Možno učinit v zastoupení s neověřenou plnou mocí.
Pozor: Pokud Vám byla stanovena výše záloh pro tento rok z minulého zdaňovacího období, máte povinnost tyto zálohy platit. Po 3 kalendářních měsících samostatné výdělečné činnosti v tomto roce můžete zažádat o snížení záloh pojistného, jestliže doložíte, že Vaše příjmy v prošlých třech měsících byly minimálně o jednu třetinu nižší než průměrné měsíční příjmy v minulém roce. Snížení záloh platí vždy jen na čtvrt roku, pak musíte požádat znovu. Nebo máte možnost přerušit provozování živnosti (stačí ohlásit na Živostenském úřadu), přičemž od následujícího měsíce po datu přerušení nemusíte platit zálohy na zdravotní pojištění.
Narození dítěte
ZP - Oznámit narození dítěte u pojišťovny, u které je registrována matka dítěte - registrace dítěte by měla být provedena do 8 dnů ode dne narození dítěte, s sebou: rodný list (případně doklad o narození dítěte z porodnice s přiděleným rodným číslem), kartičku pojištěnce matky, občanský průkaz. Registraci je možné vyřídit v zastoupení, je třeba navíc neověřená plná moc matky a občanský průkaz zástupce.
OÚ-SSP - Žádost o porodné viz. kapitola porodné.
Ukončení pobírání PPTM - ukončení mateřské dovolené
Jako OSVČ máte po ukončení mateřské dovolené *(tzn. po skončení nároku na PPM) tři možnosti: přerušit SVČ (event. v jejím přerušení pokračovat) a pobírat RP, pokračovat v SVČ se současným pobíráním RP nebo pokračovat v SVČ bez RP. Vaše povinnosti se odvíjejí od Vašeho rozhodnutí.
Pobírání RP a přerušení SVČ
SSZ - Oznámit, že přerušujete SVČ. Tuto skutečnost oznamte před vypršením mateřské dovolené tzn. období, kdy pobíráte peněžitou pomoc v mateřství, kterou Vám SSZ vyplácí.
OÚ-SSP - Zažádat o rodičovský příspěvek, případně jiné dávky státní sociální podpory či péče (např. přídavek na dítě).
ZP - Oznámit přerušení či ukončení SVČ, doložit potvrzení o pobírání rodičovského příspěvku, a to do 8 dnů od ukončení pobírání PPM.
Pokračování v SVČ
Jedná se možnost, kdy jste samostatně výdělečně činná, a zároveň máte nárok na rodičovský příspěvek.
SSZ - Oznámit, že budete pokračovat v SVČ. Tím Vám vzniká opět povinnost platit zálohy pojistného na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti, pokud Vám byly stanoveny na základě příjmu ze SVČ za předchozí zdaňovací období.
OÚ-SSP - Zažádat o rodičovský příspěvek.
ZP - Oznámit ukončení pobírání PPM. Oznámit současné pobírání rodičovského příspěvku. V případě, že pobíráte rodičovský příspěvek, je plátcem zdravotního pojištění za Vás stát. Zúčtování bude provedeno v prvním kalendářním čtvrtletí následujícího kalendářního roku. S sebou budete potřebovat: OP, kartičku pojištěnce, potvrzení SSZ o ukončení pobírání PPM a potvrzení OÚ o pobírání RP.
Pozor: Pokud Vám byla stanovena výše záloh pro tento rok z minulého zdaňovacího období, máte povinnost tyto zálohy platit. Po 3 kalendářních měsících samostatné výdělečné činnosti můžete zažádat o snížení záloh pojistného, jestliže doložíte, že Vaše příjmy v prošlých třech měsících byly minimálně o jednu třetinu nižší než průměrné měsíční příjmy v minulém roce.
Pokračování v samostatné výdělečné činnosti bez pobírání RP
SSZ - Před ukončením pobírání PPM oznámit záměr pokračovat v SVČ. Tím Vám vzniká opět povinnost platit zálohy pojistného na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti pokud Vám byly stanoveny na základě příjmu ze SVČ za předchozí zdaňovací období. Zálohy máte povinnost platit ve stejné výši, která Vám byla stanovena.
ZP - Oznámit do 8 dnů ukončení pobírání PPM, ohlásit pokračování ve výdělečné činnosti, případně pokud splňujete podmínku, že celodenně pečujete alespoň o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let věku, oznámit tuto skutečnost ve zdravotní pojišťovně. Taková žena (muž) je zvýhodněna při stanovování výše pojistného. (Pojistné ve výši 13,5 % z vyměřovacího základu, který se stanovuje jako 35% ze zisku tzn. 35% z měsíčního příjmu po odečtení výdajů. Neplatí zde pravidlo o minimální výši měsíčního pojistného. Výhodné pro nižší příjmy.)
Pozor: Opět Vám vzniká povinnost platit zálohy na zdravotní pojištění tak, jak Vám byly stanoveny na základě příjmů ze SVČ za předchozí zdaňovací období. o snížení záloh je možné žádat, ale až na základě nižších příjmů z posledních 3 měsíců po sobě jdoucích.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1005 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.