Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Peněžitá pomoc v mateřství - PPM (2.část)

Autor: Prosinec 2007 , 13.6.2007

Doba poskytování PPM osamělé matce
Za osamělou matku jste podle zákona považována, pokud jste neprovdaná, rozvedená nebo z jiných důvodů osamělá matka. To znamená matka, která nežije s druhem a pečuje o narozené dítě. Pokud žijete s druhem, nemůžete být za osamělou matku považována, i když jste např. svobodná. Jako osamělá matka máte nárok na PPM po dobu 37 týdnů, a to od počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od 8. týdne před tímto dnem. Vyčerpáte-li z PPM před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství až do vyčerpání celkového nároku na PPM po dobu 37 týdnů. Nastoupíte-li ze své vůle na mateřskou dovolenou později než začátkem 6. týdne před očekávaným porodem, bude vám po porodu PPM poskytována pouze po dobu 31 týdnů.
Poznámka 1: Za druha je považován muž žijící s matkou ve společné domácnosti po dobu delší než tři měsíce.
Poznámka 2: Doba poskytování PPM nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže skončit dříve než 6 týdnů ode dne porodu.

Krácení mateřské dovolené
Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu než, že porod nastal dříve než určil lékař, poskytuje se jí peněžitá pomoc v mateřství do uplynutí 22 týdnů ode dne porodu. U osamělé zaměstnankyně či u zaměstnankyně, která porodila dvě a více dětí, se doba poskytování peněžité pomoci v mateřství při nedodržení nástupu zkracuje do uplynutí 31 týdnů ode dne porodu.

Doba poskytování PPM u vícečetných těhotenství (dvojčata, trojčata…)
Doba poskytování PPM ze zvyšuje z 28 na 37 týdnů, pokud pečujete o dvě a více novorozených dětí. Vyčerpáte-li z PPM před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve než určil lékař, máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství až do uplynutí celkového nároku na PPM po dobu 37 týdnů. Nastoupíte-li ze své vůle na mateřskou dovolenou později než začátkem 6. týdne před očekávaným porodem, bude vám po porodu PPM poskytována pouze po dobu 31 týdnů.
Poznámka: Doba poskytování PPM nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže skončit dříve než 6 týdnů ode dne porodu.

Uplatnění nároku na PPM
Nárok na PPM se uplatňuje předložením předepsaného tiskopisu, který Vám vystaví lékař. Jste-li zaměstnána, podáte tento tiskopis u své organizace. Jste-li osoba samostatně výdělečně činná nebo jste-li registrována jako uchazeč o zaměstnání, podáte tento tiskopis u okresní správy sociálního zabezpečení.

Očekávaný den porodu
Předpokládaný termín porodu určuje lékař. To znamená, že trvá-li ochranná lhůta ještě na začátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu, máte ze zákona nárok na PPM.
Příklad: Žena ukončila pracovní poměr k 31.12. 2003. V té době už byla těhotná. Termín porodu stanovil lékař na 30.7. 2004. Ochranná lhůta 6 měsíců ženě vyprší 30.6. 2004, zhruba 4 týdny před očekávaným porodem. Žena má nárok na PPM, protože splnila podmínku trvání ochranné lhůty ještě počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu.

Skutečný den porodu
Pokud ochranná lhůta z Vašeho zaměstnání vyprší dříve než začátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu, je třeba vyčkat, jestli skutečný den porodu nenastane dříve. Jestliže skutečný den porodu nastane dříve než za 6 týdnů od vypršení ochranné lhůty, máte nárok na PPM.
Příklad: Žena ukončila pracovní poměr 31.12. 2003. V té době už byla těhotná. Termín porodu stanovil lékař na 18.8. 2004. Ženě vyprší ochranná lhůta 30.6. 2004, 7 týdnů před očekávaným porodem. Nemá tedy nárok na PPM. Žena však porodí už 4.8. 2004, 5 týdnů po vypršení ochranné lhůty. Vzhledem ke dni skutečného porodu jí vzniká nárok na PPM.

Nárok na PPM v případě převzetí dítěte do trvalé péče nahrazující péči mateřskou
V případě, že žena převezme do své trvalé péče, nahrazující péči mateřskou, dítě mladší 8 měsíců, má nárok na peněžitou pomoc v mateřství a to, pokud splňuje stejné podmínky jako platí pro matky, samozřejmě s výjimkou těhotenství zakončeného porodem. Trvalou péčí je myšleno, že žena pečuje o dítě, které jí bylo do péče svěřeno rozhodnutím příslušného orgánu, nebo že převzala do péče dítě, jehož matka zemřela.
Doba nároku - žena, která převzala do své trvalé péče dítě, má nárok na PPM podobu 22 týdnů. V případě osamělé ženy nebo ženy, která do své péče převzala dvě a více dětí, po dobu 31 týdnů, pouze však do doby, kdy dítě dosáhne věku 8 měsíců.
Nesplnění podmínky účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM
Jestliže žena nesplňuje podmínky pro nárok na PPM (např. nedostatečná doba účasti na nemocenském pojištění), uzná ji lékař v souvislosti s těhotenstvím a porodem práce neschopnou, a to od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu.

Má otec dítěte nárok na PPM?
Jako otec dítěte máte nárok na PPM ve třech případech:



  • Pečujete-li o dítě, jehož matka zemřela.
  • Pečujete-li o dítě, které Vám bylo svěřeno na základě rozhodnutí příslušného orgánu. To však platí pouze v případě, jste-li svobodný, rozvedený nebo ovdovělý a nežijete s družkou. Vznikne-li Vám nárok na PTM z některého z těchto dvou případů, bude Vám PPM vyplácena po dobu 31 týdnů, pouze však do osmi měsíců věku dítěte.
  • Pečujete-li o dítě jehož matka podle lékařského posudku sama nemůže nebo nesmí o dítě pečovat pro závažné dlouhodobé onemocnění. Podmínkou je, že matce není PPM vyplácena. V tomto případě máte nárok na PPM po dobu 22 týdnů pouze však do 8 měsíců věku dítěte. Pokud dítě dosáhne věku 8 měsíců dříve, než vyčerpáte 22 týdnů vyplácení PPM, nárok na zbytek dávky PPM zaniká.

Poznámka: Ostatní podmínky vzniku nároku na PPM platí pro otce dítěte stejně jako pro matku.

Jak máte jako otec dítěte uplatnit nárok na PPM? Jste-li otec pečující o dítě do 8 měsíců věku, musíte o přiznání PPM písemně žádat. Žádost podejte u svého zaměstnavatele.
Jste osoba samostatně výdělečně činná?
Pečujete-li o dítě do 8 měsíců věku, žádejte písemně o přiznání PPM na okresní správě sociálního zabezpečení.
Jste v současné době veden na okresním úřadě jako uchazeč o zaměstnání?
Pečujete-li o dítě do 8 měsíců věku, žádejte písemně o přiznání PPM na okresní správě sociálního zabezpečení.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 1168 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.