Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Peněžitá pomoc v mateřství - PPM(3.část)

Autor: Prosinec 2007 , 13.6.2007
Máte jako studentka nebo žačka nárok na peněžitou pomoc v mateřství?
Jste-li studentkou nebo žačkou, máte v případě těhotenství a mateřství nárok na PPM, pokud splňujete určité podmínky.

Kdo je pro nárok na PPM považován za studentku nebo žačku (studenta či žáka)?
Za studentku nebo žačku jste považována, pokud studujete střední, vyšší odbornou školu, odborné učeliště nebo vysokou školu či jinou formu studia, která je pro účely důchodového pojištění považována za studium na střední nebo vysoké škole. Musí jít o studium řádné a denní. Nárok se vztahuje i na studující v cizině na středních a vysokých školách, pokud jste byli ke studiu vysláni Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, vysokou školou, fakultou nebo střední školou anebo pokud se takové studium pro účely důchodového pojištění považuje za studium na vysokých nebo středních školách v České republice viz §46 a §47 zákona165/1979Sb.
Poznámka: Za studenty nebo žáky nejsou považováni studenti a žáci vojenských škol, kteří jsou účastni nemocenského péče v ozbrojených silách.

Jaké jsou podmínky nároku na PPM u studentek a žaček?
Podmínky nároku jsou obdobné jako u ostatních žen:

  • účastnila jste se nemocenského pojištění nejméně po dobu 270 kalendářních dnů, v uplynulých dvou letech před porodem (studovala jste nebo byla zaměstnána nebo si jako OSVČ platila nemocenské pojištění),
  • přerušila jste nebo ukončila studium (obdoba zanechání výdělečné činnosti pro vznik nároku),
  • porodila jste dítě (nedošlo k potratu ani k umělému přerušení těhotenství).
Poznámka: Nesplňujete-li podmínky nároku na PPM budete pravděpodobně splňovat podmínky nároku na rodičovský příspěvek. PPM je v případě studentky ve stejné výši jako rodičovský příspěvek s tím rozdílem, že PPM je obvykle vyplácena od počátku 6. týdne před předpokládaným dnem porodu narozdíl od rodičovského příspěvku, na který vzniká nárok až po porodu dítěte.

Kdy se PPM poskytuje?
PPM Vám bude poskytnuta po přerušení nebo ukončení studia, nejdříve však od počátku 6.týdne před očekávaným dnem porodu, jak jej určil lékař.

Máte jako studentka v době těhotenství nárok na nemocenskou?
Na nemocenskou Vám nárok nevzniká.
Poznámka: Studenti nemají nárok na nemocenskou, podporu při ošetřování člena rodiny a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Jaká je výše peněžité pomoci v mateřství u studentek?
Výše peněžité pomoci v mateřství je shodná s výší rodičovského příspěvku, vypočítává se však za kalendářní den. Výše peněžité pomoci v mateřství za jeden kalendářní den činí u studentek jednu třicetinu rodičovského příspěvku vypláceného za jeden kalendářní měsíc.
Výše rodičovského příspěvku za jeden kalendářní měsíc se rovná částce na osobní potřeby rodiče vynásobené koeficientem 1,10.

Nevyzvedla jste si dávku?
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství za jednotlivé dny se promlčuje, pokud nepožádáte o tuto dávku do tří let ode dne, za který náleží. Pokud jste si o dávku požádala a dávka Vám nebyla vyplacena, promlčuje se nárok na dávku do tří let ode dne přiznání dávky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 983 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.