Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Mateřská dovolená a rodičovská dovolená

Autor: Prosinec 2007 , 13.6.2007
Mateřská dovolená
Mateřská dovolená se poskytuje pouze ženě, v souvislosti s péčí o narozené dítě v rozsahu 28 týdnů resp. 37 týdnů, jde-li o osamělou matku nebo porodí-li žena dvě a více dětí. Mateřská dovolená se zpravidla poskytuje od počátku 6.týdne před porodem, nejdříve však 8 týdnů před očekávaným dnem porodu. Na mateřskou dovolenou můžete nastoupit i později než 6. týdnů před porodem, povolí-li to lékař vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu a pracovním podmínkám. Nastoupíte-li na mateřskou dovolenou později než počátkem 6. týdne před stanoveným dnem porodu z jiného důvodu než že porod nastal dříve, než určil lékař, poskytne se Vám peněžitá pomoc v mateřství jen do uplynutí 22 týdnů ode dne porodu, resp. 31 týdnů, pokud budete osamělá či porodíte-li dvě a více dětí (pokud na základě svého rozhodnutí nastoupíte na mateřskou dovolenou později než počátkem 6. týdne před stanoveným dnem porodu, nárok na mateřskou dovolenou a PPM se nepřesouvá do období po porodu.) Mateřská dovolená nemůže končit ani být přerušena před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu.
Má žena, která převzala do své péče dítě, nárok na mateřskou dovolenou?
Na mateřskou dovolenou má nárok i žena, která do své péče převzala dítě mladší 8 měsíců (rozhodnutím příslušného orgánu nebo pokud matka dítěte zemřela). Tato žena má nárok na mateřskou dovolenou po dobu 22 týdnů, resp. 31 týdnů v případě, že jde o ženu osamělou nebo převzala-li žena do své péče více než jedno dítě. Mateřskou dovolenou však může čerpat pouze do dovršení 8 měsíců věku dítěte, poté žena může čerpat rodičovskou dovolenou.
Rodičovská dovolená ženy
Po vyčerpání mateřské dovolené (doba, po kterou žena pobírá PPM) máte nárok na to, aby Vám byla poskytnuta rodičovská dovolená až do 3 let věku dítěte. Tato rodičovská dovolená Vám bude poskytnuta v rozsahu, o který požádáte zaměstnavatele, vždy na dobu nejméně jednoho měsíce. Nemusíte tedy žádat o poskytnutí celé rodičovské dovolené až do 3 let věku dítěte a sama zvážit o jak dlouhou dobu požádáte. Rodičovská dovolená nemusí být čerpána vcelku, ale pouze v rozsahu, ve kterém o ní požádáte, ne však déle než do doby tří let věku dítěte.
Poznámka: Nastoupíte-li do zaměstnání před dovršením tří let věku dítěte a následně se rozhodnete opět čerpat rodičovskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen Vám do dovršení tří let věku dítěte vyhovět a umožnit Vám čerpat rodičovskou dovolenou. Totéž platí i pro otce.
Rodičovská dovolená muže
Muž může nastoupit rodičovskou dovolenou hned po narození dítěte a čerpat jí může až do věku tří let dítěte. Stejně jako žena musí i muž o rodičovskou dovolenou požádat u svého zaměstnavatele, vždy nejméně na dobu jednoho měsíce. Zda má otec po dobu rodičovské dovolené nárok na PPM či rodičovský příspěvek se dočtete v příslušných kapitolách. Obecně však platí, že PPM a rodičovský příspěvek může být vyplacen pouze jednomu z rodičů dítěte za stejné období.
Návrat z mateřské dovolené
Vracíte-li se (žena nebo muž) z mateřské dovolené v rozsahu doby, po kterou jste byli oprávněni tuto dovolenou čerpat (28 týdnů, popř. 37 týdnů), máte nárok na zařazení na původní práci a pracoviště. Pokud Váš návrat není možný z důvodu, že práce odpadla nebo bylo pracoviště zrušeno, musí Vás zaměstnavatel zařadit na jinou práci odpovídající vaší pracovní smlouvě. Jestli-že by zaměstnavatel odmítl tuto svou povinnost splnit a nedohodne se s Vámi na změně pracovní smlouvy, jedná se o překážku v práci. Po dobu trvání této překážky Vám přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Návrat z rodičovské dovolené
Vracíte-li se do zaměstnání po rodičovské dovolené, není vás zaměstnavatel povinen zařadit na původní práci a pracoviště. Má pouze povinnost přidělit vám práci odpovídající vaší pracovní smlouvě. Pokud zaměstnavatel takovou práci nemá a nedohodne se se zaměstnancem na změně pracovní smlouvy, jedná se o překážku v práci, po dobu trvání této překážky přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Můžete se z rodičovské dovolené vrátit do práce dřív, než jste měla původně ujednáno se zaměstnavatelem?
Rozhodnete-li se pro předčasný návrat do práce z rodičovské dovolené, je třeba se o tom nejdříve domluvit se zaměstnavatelem. Pokud by nesouhlasil s Vaším předčasným návratem, pak je třeba respektovat Vaše původní ujednání.
Můžete si rodičovskou dovolenou prodloužit po té, co Vaše dítě dosáhlo věku 3 let?
Vzhledem k tomu, že má rodič dítěte podle zákona o státní soc. podpoře možnost čerpat rodičovský příspěvek až do 4 let věku dítěte (resp. 7 let), chtějí někdy rodiče tuto možnost využít a zůstat s dítětem doma. Rozhodnete-li se, že zůstanete s dítětem doma i po uplynutí Vašeho nároku na rodičovskou dovolenou (do 3 let věku dítěte), můžete buď rozvázat pracovní poměr nebo se dohodnout se zaměstnavatelem o čerpání neplaceného pracovního volna, případně o práci na omezený pracovní úvazek .
Nemocenské dávky a mateřská nebo rodičovská dovolená
Nemocenské dávky jsou vázány na nemocenské pojištění. Pokud jste nemocensky pojištěn(a), jste zaměstnán(a) v pracovním poměru, platíte si jako OSVČ zálohy na nemocenské pojištění atd. viz zákon č. 54/1954, máte nárok na čerpání nemocenské v případě uznání pracovní neschopnosti lékařem nebo nařízení karantény, pokud v době trvání pracovní neschopnosti nečerpáte mateřskou nebo rodičovskou dovolenou (OSVČ - pokud jste nepožádal/a o přerušení samostatné výdělečné činnosti).
Máte nárok na nemocenskou v případě čerpání mateřské dovolené?
Pokud jste lékařem uznána práce neschopnou v době kdy čerpáte mateřskou dovolenou, nevzniká vám nárok na nemocenské dávky. Pokud však vaše neschopnost trvá i po skončení pracovního volna (mateřské dovolené) sjednané se zaměstnavatelem, vzniká vám následující den po ukončení čerpání mateřské dovolené nárok na nemocenskou.
Máte nárok na nemocenskou v případě čerpání rodičovské dovolené?
Pokud jste lékařem uznána práce neschopnou a čerpáte v tomto období pracovní volno (rodičovskou dovolenou) nenáleží Vám za toto období nemocenské dávky. Pokud ovšem v průběhu vaší neschopnosti vyprší doba, na kterou jste zaměstnavatele požádali o čerpání rodičovské dovolené, vzniká vám následující den po ukončení čerpání rodičovské dovolené nárok na nemocenskou (musí být splněny ostatní podmínky pro vznik nároku na nemocenské dávky - např. trvání pracovního poměru).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 1603 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.