Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Šestinedělí I

Autor: Prosinec 2007 , 30.5.2007

Šest týdnů si vaše vysílené tělo zvyká na ‚nový stav‘. Navíc se musíte naučit žít se svým miminkem. I když jste se na něj v těhotenství moc těšila a v duchu si představovala, jak se o něj budete starat, jak jej budete kojit, koupat a hladit, realita vás může překvapit. To potvrzuje i třicetiletá Veronika z Kladna, která v březnu porodila své první dítě. „Simonka byla doslova vymodlená. Když se nám po umělém oplodnění podařilo přivést ji na svět, byli jsme s manželem štěstím bez sebe. Jako prvorodička jsem však netušila, jakou výraznou změnou si po porodu projde mé tělo. Předně jsem byla velmi vyčerpaná a unavená. Navíc jsem silně krvácela a bolelo mě břicho jako při menstruaci. Naštěstí mi sestřičky v porodnici vysvětlily, že je to úplně normální, že se mé tělo jen vrací do ‚původního stavu‘.“

Fyzické změny, které zažíváte v prvních hodinách po porodu, mohou být velmi výrazné a mohou vás leckdy překvapit...


Co se děje s vaším tělem


 Do krve se vám uvolňuje hormon oxytocin, který napomáhá stažení dělohy do normálních rozměrů, děloha se takzvaně zavinuje. Můžete proto téměř okamžitě po narození dítěte pociťovat silné bolesti v břiše, které jsou podobné těm menstruačním. 
Při svinování dělohy odchází z děložní dutiny tekutina, které se říká očistky. Je to výtok, který obsahuje krev, hlen a děložní tkáně. Zpočátku mívají očistky krvavou barvu, později jsou hnědé a nakonec téměř bezbarvé. Pokud jste rodila přirozenou cestou, s největší pravděpodobností budete mít bolestivá a oteklá rodidla. Pokud došlo k natržení hráze, při močení můžete nějakou dobu pociťovat pálení.
 Klesá vám hladina estrogenů a progesteronu, které již nejsou potřebné k udržení těhotenství. Následkem toho můžete pociťovat nečekané zvraty nálad.
 Během prvního dne po porodu budete mít možná potíže s močením. Může se stát, že vůbec nebudete cítit potřebu močit nebo že ji cítit budete, ale nějak to nepůjde. V každém případě je nutné, aby se do šesti až osmi hodin po porodu vyprázdnil močový měchýř - hromaděním moče by totiž mohl vzniknout zánět. 
Zcela přirozeně budete mít strach z vyprázdnění a odchodu stolice. Můžete se totiž obávat roztržení stehů. Zachovejte klid! I když je zatím vaše břišní svalstvo oslabené po těhotenství, ani první vyprázdnění po porodu stehy nenaruší. Jezte proto dostatek potravin s vysokým množstvím vlákniny a hodně pijte. Funkce střev se brzy upraví.
 Pokud jste měla v průběhu těhotenství problémy s hemeroidy, po porodu se mohou ještě zhoršit nebo naopak nově objevit. 
Mléčné žlázy se připravují na kojení. První dva až tři dny po porodu se vaše prsa zvětší, ztvrdnou a mohou bolet. Až začnete kojit, pravidelným (!) sáním se tvorba mléka nastartuje a obtíže samy odejdou. Noste pohodlnou podpůrnou podprsenku se širokými ramínky, neodkládejte ji ani noc.
 Pokud jste prvorodička a najednou máte pocit, že je toho na vás nějak moc, ničeho se neobávejte. V porodnici jste také proto, abyste se zeptala na vše, co vás zajímá.


Nepodceňujte hygienu


Až vás propustí z porodnice domů, možná budete mít pocit, že nevíte, kam dřív skočit. Uvědomte si ale, že nikdy nemáte tolik povinností, abyste kvůli tomu zanedbala vlastní hygienu. Porodní asistentka Magdalena Mikulandová, majitelka pražského Studia pro ženy, doporučuje, abyste v šestinedělí věnovala zvýšenou pozornost čistotě zevních pohlavních orgánů. „V této době je důležité zabránit vzniku infekce. Zejména očistky zachycujte do čistých vložek, které měňte nejméně jednou za čtyři až šest hodin. Nezapomeňte si vždy umýt ruce! Bakterie by se totiž mohly přenést na prsní bradavky, odkud by mohla infekce přejít do mléčné žlázy. No a nepříjemný zánět je tady.“


Návštěvy s rozumem


Šestinedělí je od toho, abyste měla klid, zotavovala se z porodu a užívala si první neopakovatelné chvíle se svou ‚novou‘ rodinou. Rozhodně byste neměla vítat jednu návštěvu za druhou a chlebíčky mazat o sto šest.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 909 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.