Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Byrokracie před a po porodu

Autor: 12345 , 3.2.2004

Před porodem



  1. Najít si dětskou doktorku. Do porodnice je třeba už mít připraveno jméno a adresu

  2. Najít oddací list a přibalit do porodnice. Pokud nejste sezdaní je dobré mít asi nějaké prohlášení o otcovství, ale o tom já víc nevím.

Po porodu



  1. Rodný list dítěte vyzvedává tatínek, aby potvrdil zároveň souhlas se jménem. Za váma příjde ještě v porodnici matrikářka a sepíše s váma podklady

  2. Do 8 dnů nahlásit narození dítěte zdravotní pojišťovně matky. Dítě je automaticky pojištěno u ní. Pokud chcete pojišťovnu měnit, měňte ji vždy s dítětem, aby nebyly potíže při příjmu vás obou do nemocnice, což se může stát.

  3. Zajít na sociální odbor (matrikářka v porodnici bude vědět kam patříte) už s rodným listem dítěte a požádat si o porodné a příp. přídavky na dítě. K přídavkům na dítě potřebujete potvrzení příjmu obou rodičů.

  4. Po skončení mateřské (28 týdnů) oznámit témuž odboru a požádat o rodičovský příspěvek. Při této žádosti vyžadují také nějaké potvrzení od zaměstnavatele

Jinak se všena soc. dávkama (porodné, přídavky..) nemusíte spěchat. Vyplácejí se i zpětně. U jednotlivých zdravotních pojišťoven vyplácejí různé věci. Např. VZP proplácí těh. tělocvik a přípravu k porodu do 1000Kč. OZP zas proplácí nadstandardní pokoj. Nikdo vám nic nedá, pokud se o to nepřihlásíte !!!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 387 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.