Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Něco o porodu z emimina 1.část - příprava na porod

Autor: 12345 , 5.4.2004
Termín porodu

Každá z nám má v těhotenské průkazce dvě data – jedno datum podle posledních měsíčků a druhé podle ultrazvuku ve 12. týdnu. Někdo ještě připisuje datum podle prvních pohybů, ale jako směrodatné se bere datum podle utz. Ale možný termín porodu je od 38. – 42. týdne!! Za nedonošené je považováno dítě narozené před 37. týdnem s menší hmotností než je 2,5 kg!! Pokud jste dosáhly 37. týdne, jste schopné porodit zdravé dítě s normální porodní hmotností! Proto se rozhodně vyplatí mít nejpozději od 37. týdne sbalenou tašku do porodnice a nachystané věci na miminko!

V „termínu“ rodí jen malé procento žen. Asi 46% žen přenáší (hlavně prvorodičky). Pokud je ve vaší rodině běžné přenášení, měly byste upozornit svého porodníka. Už je možná pozdě na radu, ale lepší je neříkat příbuzným a známým datum předpokládaného porodu. Může se stát, že budete přenášet a brát denně telefony začínající:“ Tak co? Už máte miminko?“ když už po něm sami toužíte a jste netrpělivý, kdy to vypukne…. To vám na psychice nepřidá! Jako je těžké čekat na potvrzení těhotenství, tak je těžké čekat na porod, protože skutečně neznáme dne ani hodiny… Berte to s humorem a nadsázkou – miminko prostě ven půjde, jen zrovna nevíte, kdy to bude….

Bílkoviny a uhlovodany

Od 38. týdne má těhotná ženy snížit obsah bílkovin v potravě a zvýšit příjem uhlovodanů. Stačí vynechat jednu porci masa, sklenici mléka nebo jeden jogurt.
Komplexní uhlovodany (polysacharidy, složené cukry) jsou potraviny s vysokým obsahem kyslíku. Patří sem zelenina, celozrnné výrobky, semínka a ořechy. Ovoce splňuje klasickou definici komplexních uhlovodanů, ale obsah jednoduchých cukrů v ovoci je vysoký - velmi vysoký. Ovoce nemá stejnou hodnotu jako zelenina a celozrnné výrobky, které obsahují energii.
Hlenová zátka

Hlenová zátka bránila celou dobu těhotenství přístupu infekce k plodovým obalům do dělohy. Může odejít i deset dní před porodem, ale může odejít až na porodním sále! Každopádně je dobré si poznamenat, kdy odešla.

Poslíčci

Jako poslové dobrých zpráv nás upozorňují, že se porod blíží, ale co si budeme namlouvat – jsou to mršky nepříjemné!! Podobají se menstruačním bolestem, v závěru těhotenství se mohou nepravidelně objevovat.

Hygiena

V závěru těhotenství i v šestinedělí můžete pozorovat větší pocení. Je důležité používat neparfémovaná mýdla i své oblíbené vonidla nechte raději stranou! Miminku mohou vadit! Je lepší, když voníte mateřským mlékem a třeba i vlastním potem, než nějakou cizí vůní. Rozhodně nepoužívejte Anti- Prespiranty! Ucpávají póry a škodliviny nemohou spolu s potem odcházet z těla. Mohou se dostat do mléka a usazovat v prsních uzlinách. Vlastně by je ženy neměly používat vůbec (nebezpečí rakoviny prsu), ale při kojení to platí dvojnásob. Mnohem lepší je se několikrát denně umýt nebo osprchovat.

Kdy začíná porod?

Porod může začít z několika důvodů:
1. Odtok plodové vody Protržením plodových obalů - blan dojde k odtoku plodové vody. Většinou jí bývá takové množství, že budoucí maminka nepochybuje, že je to plodová voda. Někdy může voda jen prosakovat, takže si ji mohou maminy zaměnit s močí. Vždy je však třeba přijet do porodnice, aby se zjistilo, zda se jedná o plodovou vodu. Protržením vaku blan a odtokem plod. vody dochází k otevření porodních cest a možnému nebezpečí vstupu infekce k děťátku, a proto není vhodné vyčkávat příliš dlouho doma.
2. Pravidelné děložní stahy (kontrakce) - bolesti Nejdříve může maminka vnímat bolesti jako pobolívání v podbříšku ( asi jako při bolestivých měsíčkách) nebo bolest v zádech v oblasti kříže. Bolest je doprovázena ztuhnutím dělohy - bříško je na pohmat tvrdé. Stahy jsou z počátku nepravidelné - interval se počítá od začátku jednoho stahu do začátku dalšího stahu. Takže mohou být stahy po 10 minutách, potom např. po 20 min atd. - interval není pravidelný. Většinou při těchto stazích maminka sice pociťuje již mírnou bolest, ale nijak ji neomezuje v normální činnosti. Stahy začnou zesilovat, interval mezi jednotlivými stahy se začne zkracovat. Jakmile jsou už stahy nějakou dobu pravidelné a stále zesilují, přijede maminka do porodnice.
3. Do porodnice je vhodné přijet i tehdy, když se nebudete cítit dobře a nebudete moct identifikovat svůj nepříjemný pocit, ale budete cítit, že něco s vámi není v pořádku. Vždycky se řiďte heslem: "je lépe přijet 3 x zbytečně, než jednou pozdě".
4. Důvodem k příjezdu do porodnice je také krvácení (červené - asi jako při měsíčkách). Znamenalo by to pravděpodobně předčasné odlučování placenty.
5. Odeslat do porodnice vás může váš lékař, pokud přenášíte nebo se vyskytnou nějaké anomálie.

Zobrazeno doposud 375 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.