Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Něco o porodu z emimina - I.aII.doba porodní

Autor: 12345 , 5.4.2004

PRVNÍ DOBA PORODNÍ


· Počáteční fáze první doby porodní

Jste doma, poslíčci se objevují stále častěji, dochází k tvrdnutí bříška. Zatím je zbytečné panikařit nebo volat sanitku. Zaznamenejte si hodinu, kdy bolesti přicházejí pravidelně. Máte ještě dost času, můžete si dát sprchu, překontrolovat tašku do porodnice, něčím se posilnit, zavolat manželovi. Dejte si dvě deci červeného vína! Můžete si zajít na krátkou procházku (pokud možno s mobilem v ruce a v dosahu domu) Pokud byste dorazily do porodnice v této fázi, pošlou vás pravděpodobně domů! Otvírání porodní branku musí postoupit, měla by být otevřená asi na 2 cm!

· Aktivní fáze první doby porodní

Kontrakce zesílily, jsou po pěti minutách a trvají skoro minutu – je na čase vypravit se do porodnice. U příjmu řekněte, jak dlouho kontrakce trvají, v jakých intervalech a v jaké intenzitě. Dostáváte se na porodní sál. První doby porodní trvá u prvorodiček kolem 6-8 hodin, nejdéle však 16 hodin. Pak se porod ukončí jako nepostupující. Při delší době by se maminka příliš vysílila a neměla sílu tlačit.
Druhorodičky odjíždí do porodnice, když jsou stahy po 10-15 minutách.

První doba porodní je otevírací a může být hodně dlouhá. Z 90% záleží na psychice rodičky!! Měly byste dbát na pitný režim – nezapomínejte pít a také chodit se pravidelně vyprázdnit! Aspoň 1x za hodinu by se měla rodící žena vymočit. Zní to jako samozřejmost, ale při dlouhých bolestech člověk na řadu samozřejmostí nemyslí….

Jak tlumit bolest?

Pohyb – pomáháte miminku dostat se dolů! Kdo navštěvoval těhotenské cvičení, má napůl vyhráno!! Může hopsat na balónu, uvolňovat pánev a pánevní dno.

Nejvhodnější úlevová poloha – zatím nehledáme vhodnou porodní polohu, ale hledáme, jak je nám nejlépe. Můžete se opřít o partnera, kleknout si na zem, obejmout balón nebo si zajít do sprchy.

Vhodné polohy:

Stojíte před partnerem, ruce mu položíte kolem krku, podsadíte pánev, hlava je v prodloužení páteře. Při bolestech společně prodýcháváte, když odezní, odpočíváte opřeni o partnera.

Sedíte do široka rozkročeni na balonu, partner nám ze zadu masíruje krční páteř. Při bolestech prodýcháváte, když odezní, odpočíváte opřeni o partnera.

Klečíte před balónem, který objímáte rukama, záda jsou rovná, hlava směřuje dopředu, očima se díváte pod sebe.

Klek na podložce, nohy trochu od sebe, lokty se opíráte o zem, hlava je položená na rukách, dýcháte do bříška.

Komu se podaří udělat dřep s nohama co nejvíce od sebe, významně si ulehčí a zkrátí otvírání. Bohužel je tato poloha dost náročná a nepříjemná, většinou se v ní nedá dlouho vydržet, ale za zkoušku to stojí.

Partner si sedne na židli, nohy má mírně roztažené, rodička si sedne na jeho stehna a přidržuje se kolem krku. Tato poloha je vhodná k samotnému porodu.

Pokud si chcete odpočinout v leže, lehněte si na bok, spodní nohu nechte pokrčenou a druhou položte na balón. Když dáte nohy k sobě, utěsňujete v sobě miminko a zabraňujete mu, aby postupovalo ven.


Voda – vana nebo sprcha, cokoliv, co vám pomůže. Voda by neměla být teplejší než 37°C. Můžete si vzít do sprchy balón a pustit proud vody kam právě potřebujete.

Prodýchávání . dodáváte sobě i miminku potřebný kyslík., Každou kontrakci prodýchávejte hlubokým břišním dýcháním. Pomůže vám to odpoutat se od bolesti.

Relaxace mezi jednotlivými stahy – když bolest pomine, snažte se co nejvíce uvolnit – zavřete oči, opřete se o partnera, poslouchejte hudbu, usmívejte se!! Když se usmíváte, automaticky uvolníte obličej a s ním celé tělo! Můžete si lehce promasírovat tvář!

Masáž – masíruje partner, vy sedíte na balónu nebo na vaku či porodní stoličce. Začíná se krouživými pohyby od hýždí a postupuje až ke krční páteři. Neváhejte použít třeba tenisový míček nebo plastovou láhev naplněnou teplou vodou!!

Hudba – vyberte si příjemnou hudbu, kterou máte rádi. Pro miminko bude rozhodně příjemnější spíš uklidňující relaxační hudba nebo nějaké techno… :o)

Aromaterapie – kdo máte a používáte vonné olejíčky, nezapomeňte s sebou přibalit!! K porodu je vhodná levadnule, grep, mandarinka nebo pomeranč!

Myslete na děťátko!! Zkuste si představit kde má hlavičku, zádíčka, ručičky, nožky… hlaďte si bříško a mluvte na něj!

DRUHÁ DOBA PORODNÍ

Sláva, už je to tady, porodní asistentka vás vyzve, že můžete tlačit!! Když nenastaly žádné komplikace, vede i druhou dobu porodní asistentka. Pokud jste si zatím nevybraly porodní polohu, měla by vám asistentka poradit. Asi nevhodnější a nejoblíbenější je poloha v sedě – ať už na vaku, na porodní stoličce nebo na porodním lůžku.
Při kontrakci vás porodní asistentka vyzve, abyste zatlačily. Po hlubokém nádechu zavřete oči i pusu, zadržte dech a vší silou zatlačte na konečník. Druhá doba porodní trvá asi půl hodiny, tj asi 20 kontrakcí.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 462 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.