Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Něco o porodu z emimina - 3.doba porodní a další info

Autor: 12345 , 5.4.2004

TŘETÍ DOBA PORODNÍ

Na třetí dobu porodní by měl přijít lékař. Po aplikaci oxytocinu Chvíli po narození miminka odchází placenta. Kontrakce už nejsou tak silné, placenta vyjde většinou na první zatlačení. Můžete si jí na pořádání prohlédnout. Placentu by měl zkontrolovat jak lékař, tak i porodní asistentka. V případě, že by kus placenty zůstal v děloze, znamenalo by to další bolestivé stahy a další zákrok! Tato část porodu je nejkrvavější, ale tatínkové většinou sledují ošetření miminka, takže jsou pohledu na krev ušetřeni. Placentu si můžete odnést domů (někdo prahne po tom zakopat si jí na zahradě a vysadit na ní strom…) V tom případě musíte mít s sebou nádobu s uzavíratelným víkem. Jinak dáváte písemný souhlas se zpopelněním.

Pupečníková krev

Co je u nás několik let nové – každá maminka může darovat pupečníkovou krev!! Ta bude zakonzervována a použita pro její dítě (a děti) k případné léčbě různých onemocnění. Odběr a konzervaci provádí firma Eurocord-Slovakia. Za odběr, zpracování a konzervaci se platí částka 21 000,- a to buď jednorázově nebo ve třech měsíčních splátkách po 7 000,- Odebírá se 40 – 120ml pupečníkové krve. Z odebraného vzorku je možné vypěstovat větší množství kmenových buněk, které umožní léčení závažných onemocnění. Počet úspěšně léčených nemocí se pohybuje kolem 90, ovšem do budoucna to může být podstatně více. Odběr se neprovádí v případě pozitivního nálezu HIV a žloutenky. Více informací získáte na telefonním čísle a dole uvedeném odkazu:

Bezplatná info linka: 800 900 138

http://www.cordbloodcenter.com/cz/default.htm

Táta u porodu

Stále se ještě najdou tatínci, co považují svou přítomnost u porodu za zbytečnou. Co vlastně takový táta u porodu dělá?

Komunikace s personálem – Tatínek je pro maminku i porodní personál kontaktní osobou číslo jedna. Maminka má většinu bolesti a už není tak schopná komunikace. Navíc parter je pro rodičku tím nejbližším, který zná její zvyky, reakce, potřeby a může tak zprostředkovat rychlou pomoc. CO si budeme namlouvat – koho se rodící žena v bolestech rychle dovolá? I když fungují zvonky, porodní asistentka může být u jiného porodu a jediný, kdo zůstává po celou dobu s rodičkou je právě táta.

Podpora manželky – Už jsme si řekly, že při překonávání bolesti může tatínek výrazně pomoci. Kromě úlevy při masáži může být doslova oporou při různých polohách, které by rodící žena sama nemohla zaujmout. I podání osušky nebo výměna mokrého ručníku či podání tekutiny je v této chvíli neocenitelná pomoc. Je zapotřebí vyměnit kazetu, pomoct ženě do sprchy nebo zavolat uklízečku, aby utřela mokré ťápoty….Uvědomte si, milí tatínci, že první doba porodní může trvat řadu hodin! Stupňující se bolest zbavuje rodičku síly a kdo jiný by jí měla povzbudit, než ten nejbližší? V závěru první doby porodní můžete prodýchávat spolu s partnerkou. Dávejte pozor, jestli partnerka dostatečně pije! Zvýšené bolesti může způsobit plný močový měchýř, připomeňte to své ženě! Možná vás bude odhánět, nenechá na sebe sáhnout, ale věřte, ví o vás a počítá s vámi!

První kontkat s dítětem - Budete to vy, kdo uvidí jako první narozené miminko, vy můžete přestřihnout pupeční šňůru, být u prvního ošetření miminka, zatímco maminka bude rodit placentu! Vy můžete napsat dítěti na nožičku jeho jméno a můžete se ho dotknout dřív než vaše žena! Pravděpodobně to budete vy, kdo dostane miminko jako první do rukou! První doteky jsou velice důležité! Dotýkejte se miminka a mluvte na něj!!

První přiložení

Někde se dostane miminko k matčinu prsu ještě spojené pupeční šňůrou, jinde až po ošetření. Jedno je ale jisté – k prvnímu přiložení by mělo dojít už na porodním sále. Nedivte se, že miminko pije málo nebo se brzo pustí. Je unavené, Muselo se samo otočit a prodrat ven a dalo mu to pořádnou fušku! Navíc musí samo dýchat, chybí mu plodová voda, na kterou bylo zvyklé, všude je najednou spoustu světla a neznámých věcí… Jediné, co důvěrně zná je tlukot srdce maminky a její hlas. Brzy se stane důvěrnou i vůně mateřského mléka.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 378 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.