Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Něco o porodu z emimina - 4.doba porodní a další info

Autor: 12345 , 5.4.2004

ČTVRTÁ DOBA PORODNÍ

Lékař zkontroluje, zda se maminka nenatrhla a není zapotřebí šití. Děťátko zatím chová tatínek. Dále se zkontroluje, zda nedošlo k poranění v pochvě a na děložním čípku. Je potřeba ošetřit všechna poranění, protože by mohla maminka zbytečně ztratit spoustu krve a neošetřená místa by mohla být zdrojem pozdějších komplikací (např. zánětů apod.). Je potřeba také zkontrolovat výšku a průběh zavinování - smršťování dělohy, krvácivost z dělohy (z rané plochy po placentě) a celkový stav rodičky. Většinou tuto dobu tráví na porodním sále. Potom se maminka vyprázdní a sprchuje. Následuje přesun na oddělení šestinedělí.

Péče o děťátko

Asi hodinu nebo dvě zůstává miminko spolu s vámi na porodním sále. Pak si ho vyzvednout sestry z dětského oddělení a odnesou ho na zvážení a další ošetření. Asi 4 hodiny po porodu se miminko poprvé vykoupe. U koupání můžete být a nejen to – můžete si miminko sami vykoupat. Jen musíte říct, že to chcete.
Když je miminko pryč, dostává maminka něco k jídlu. Ale nemusíte čekat tak dlouho

Porodní plán

Co by v něm mělo být? Doma si v klidu můžete promyslet, co je pro vás důležité a co byste u porodu chtěli nebo naopak nechtěli Pokud nechcete být oholená, nechcete nástřih, potřebujete poradit s dýcháním nebo různými polohami, manžel chce přestřihnout pupečníkovou šňůru a vykoupat miminko… . Všechno si pečlivě sepište. Při samotném sepisování se mohou vyskytnout další otázky, které by vás jinak nenapadly. Porodní plán má sloužit pouze jako podklad, nejde o to, ho pak do písmenka zachovat. Může se stát, že jste třeba nechtěli epidurál, ale porod se protáhl a vy pak s úlevou přijmete nejen epidurál, ale i nástřih hráze, tedy úkony, které porod výrazně urychlí. Je důležité, abyste k porodnímu plánu měli s partnerem stejný přistup. Je dobré připustit i variantu císařského řezu, aby vás pak nenadálá situace nezaskočila.
Porodní plán můžete v písemné podobě předat své porodní asistentce, případně s ní přímo prokonzultovat.

Plán je dobrá věc, ale ve skutečném životě může dopadnout všechno jinak. Neměli byste být zklamaní, že nevyšlo všechno podle vašich představ, důležité je, že jste se snažili co nejvíce připravit.

Je toho ještě moc o čem by se dalo psát, ale to až zas někdy jindy!

Ještě užitečné odkazy:

http://www.rodina.cz/clanek2530.htm
http://www.brisko.cz/rubrika/porod_priprava
http://www.lekarna.cz/detail.php?id=149
http://web.quick.cz/graviditas/1_lekce.htm
http://ecn.cz/?x=134485
http://www.porod1.cz/

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 351 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.