Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Cvičení po porodu

Autor: 12345 , 7.4.2004


Cvičení po porodu


Po porodu zeštíhlí postava hned v prvním týdnu, ale stará moudrost porodních bab říká, že břicho roste devět měsíců a devět měsíců zase potřebuje k tomu, aby se ztratilo. Při cvičení se ale nepřepínejte! Svalstvo břicha a pánevního dna nesmí být hned zas přetíženo, tím byste nadělala víc škody než užitku. Trénujte pomalu a uvědoměle, abyste mohla lépe myslet i na dýchání. Jestliže Vám nějaký cvik působí bolest, pak je pro Vás ještě příliš těžký. K tomu, abyste úspěšně napravila svou postavu, nestačí jen procvičovat svaly. Právě tak je důležité i správné držení těla při sezení, ve stoje i při chůzi. Kdo drží horní polovinu těla pokud možno vzpřímeně, může také volněji dýchat. Toto prodýchávání až do oblasti pánve je navíc jemným procvičováním svalstva břicha a dna pánevního. Rovněž delší procházka s Vaším miminkem na čerstvém vzduchu prospěje nejen miminku, ale i Vám a Vaší postavě. Dokud kojíte bude lepší, když na dietu ke snížení váhy rychle zapomenete. Aby se roztažená pokožka na břiše opět zpevnila a byla hladká, můžete podpořit její prokrvování jemnými masážemi kartáčkem. Nakonec ji namasírujte tělovým olejem.


Od prvního dne po porodu - Posilování pánevního dnaMůžete procvičovat vpodstatě kdykoliv a v jakékoliv pozici. Prostě jenom stáhněte svaly tak, jako když chcete ovládnout nutkání jít na velkou, nezatajujte dech, chvíli tak vydržte (zkuste třeba napočítat pomalu do deseti) a pak se zase uvolněte. "Šlapání pedálů" - Ohýbejte chodidla od kotníků nahoru a dolů; je to prevence otoků nohou, zlepšuje krevní oběh. (Cvičte každou hodinu.)


Posilování břišního svalstva - Při výdechu zatáhněte břišní svaly na několik vteřin a povolte (cvičte co nejčastěji).


Od pátého dne po porodu - Posilování břišního svalstva - Lehněte si na záda, pod hlavu a ramena podložte dva polštáře, nohy pokrčte a nechte mírně roznožené. Zkřižte paže nad břichem. Zvedejte hlavu a ramena přitom vydechněte a z obou stran tiskněte jemně dlaně na břicho, jako byste chtěla obě strany stlačit dohromady. Chvíli vydržte v této poloze, pak vdechněte a povolte. Opakujte třikrát.


Druhý týden po porodu - "Klubíčko" dolů - Seďte zpříma, nohy pokrčené, trochu od sebe, paže založené před sebou. Vydechněte a přitom jemně vychylte pánev dopředu a postupně se zaklánějte, až pocítíte, že se Vám břišní svaly napínají. Vydržte, pokud Vám to nedělá obtíže, a přitom dýchejte normálně. Poté vdechněte a posaďte se rovně.


Úklony vleže - Lehněte si na záda s rukama podél boků, dlaně spočívají na vnější straně stehen. Zvedněte mírně hlavu, naklánějte se doleva a přitom suňte levou ruku podél nohy dolů. Lehněte si opět na záda, chvíli si odpočiňte a cvičení opakujte vpravo. Až tento cvik budete provádět snadno, můžete si jej ztížit tak, že se nakloníte 2x až 3x na každou stranu a pak se teprve položíte do výchozí polohy a odpočinete si.


"Klubíčko nahoru" - Položte se rovně na záda na podlaze, kolena pokrčená, nohy mírně od sebe. ruce opřete napnuté o stehna.


Vydechněte a zvedejte hlavu a ramena. Přitom se natahujte dopředu a dotkněte se rukama kolen. Vdechněte a povolte.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 358 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.