Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Šestinedělí.

Autor: 12345 , 25.4.2004





eDeníčky-Těhulkovské: Jarní miminka - Šestinedělí – nový začátek

eMiminkovské deníčky - Těhulkovské alice píše "Vrátíme se na porodní sál, to nejhorší máte za sebou, miminko se ošetřuje a vy „rodíte“ placentu. Od tohoto okamžiku pro vás začíná šestinedělí Je to doba plná změn a proto je dobré o ní něco vědět.

Deprese?
I když jste se na narození miminka těšily, může se stát, že vaše pocity krátce po porodu mohou být jiné. Únava, příliš krátká doba na odpočinek, okamžité péče o dítě – to vše může vyvolat různé myšlenky – stačím na to? Neublížím tomu tvorečkovi? Proč pořád řve, když chci spát? Potřebuju být chvíli zase sama…! Podobné okamžiky mohou nastat i po několika dnech, když přejde euforie a vy se vrátíme s miminkem domů nebo po několika týdnech, až opadne zájem a návštěvy příbuzných.
Velké a rychlé změny v našem těle, rozkolísaná hladina hormonů, únava z porodu, nevyspání, časté kojení a k tomu ten malý uzlíček, se kterým si někdy nevíte rady – to vše může způsobit, že si připadáte jako nemožná, neschopná, nepřipravená, k tomu všemu nepřitažlivá, navíc máte pocit, že už nikdy nic nebude jako dřív…. Tak tyhle pocity jsou naprosto normální a věřte mi – prožívaly jsem je každá.

To co prožíváte se nazývá Baby blues nebo laktační psychóza. Intenzita a délka je u každé ženy jiná, u někoho se může projevit jen formou několika myšlenek, ale většinu žen v některé z mírnějších forem zastihne. Většina z nás je po porodu naměkko a může nás rozplakat i reklama v televizi nebo pohled na jiné miminko. Pocity bezmoci, zmatenost, úzkost, plačtivost, únava, neklid, to jsou příznaky, které se vyskytují po porodu asi u 15-80 % žen. Vrcholí 3.- 6. den po porodu, do 10. dne by měly odeznít. Příčina stavu není známa a nevyžaduje žádnou léčbu.

Pozor – u někoho může tento stav přetrvávat i několik týdnů a může se zhoršovat, pak je důležité vyhledat odbornou pomoc. Může jít o poporodní depresi, která se léčí jako jiná depresivní onemocnění.

Co s tím?
Maminky, které jsou na svou roli připravené většinou tuto dobu lépe zvládají. Důležité je rodinné zázemí, pomoc manžela a příbuzných, dostatek spánku a odpočinku, odsunutí nedůležitých věcí na později. Nesnažte se fungovat jako před tím. Věřte mi, pavučiny ze stropu samy odpadnou, jen co na ně sedne dvoumilimetrová vrstva prachu… :o) Návštěvy příbuzných neodmítejte, ale nebojte se zmínit, že mají s sebou přivést hotový oběd nebo aspoň plach buchet! Babičkám udělejte radost a pošlete je s kočárkem na procházku – vy se zatím můžete v klidu osprchovat a umýt si vlasy! Pro ohlášené návštěvy můžete nachystat prádlo na žehlení nebo plínky na poskládání!

Postupně si s miminkem vytvoříte vlastní režim. I když se má kojit podle potřeb dítěte, můžete nenásilně vytvořit miminku určitý režim. K denním rituálům může patřit koupání (co takhle s tátou do vany?) nebo masáže s puštěnou muzikou. Také večerní ukládání do postýlky může provázet zpěv nebo nějaká říkanka.

V porodnici po porodu
Po porodu by vás měla navštívit dětská sestra a vysvětlit vám péči o miminko. Nevím jak v které porodnici, v těch brněnských donesou tabulku a chtějí po vás, abyste před každým kojením přebalila a zvážila miminko. Je to dobré v tom, že víte, kolik po každé nakojit. Ovšem podle mě to má jen cenu, pokud máte k dispozici digitální váhu, miminko to vydrží a neřve hlady ne celé oddělaní a pokud je k tomu důvod (malá hmotnost miminka, nedonošené děti, špatný sací reflex…). Ve některých zemí se váží miminko jen po porodu a pak až za tři týdny u pediatra. Každé miminko po porodu něco málo shodí, málo kdo odchází z porodnice s porodní váhou. Bohužel se v některých porodnicích tváří, jakoby šlo o velikou katastrofu a hned nabízejí příkrm. Pokud už je důvod k příkrmu, trvejte na tom, že si miminko nakrmíte samy – nejlépe vlastním odstříkaným mateřským mlékem nebo mateřským mlékem jiných maminek. Nejvhodnější způsob je z kádinky, lžičkou nebo stříkačkou, nevhodná je láhev, protože způsob sání je jiný a dítě pak může odmítat prso.

Nezapomeňte si takový třetí den po porodu říct, aby vám někdo zkontroloval šití - pokud vás budou šít. Při propuštění by se měl dělat vnitřní utz, kterým zkontrolují jak se zavinuje děloha a jestli je čistá. Kdyby vás chtěli v těchto dvou věcech zanedbat, hlaste se!!

Co se v nás děje?
Víte, že se děloha v průběhu těhotenství asi 11x zvětší? Krátce po porodu váží asi 1 kg a po šestinedělí bude mít jen něco kolem 80g! Krvácení – očistky odcházejí hned po porodu a vrcholí asi tři dny po něm. Typ očistků se mění v průběhu šestinedělí, zpočátku jsou jasně červené barvy jako při menstruaci, postupně slábnou, jsou zahnědlé, pak žluté až bělavé. Postupně slábnou, ve třetím týdnu se v očistcích objevuje hlen a dostávají šedobílou barvu, změní se v jakýsi výtok a ten nakonec úplně ustane. Pokud je výtok příliš slabý, může pomoci čajová kůra z kontryhelu a šalvěje (1:1) a poloviční dávky kokošky pastuší tobolky.
Je důležité dbát na hygienu, očistky jsou infekční. Doporučuje se sprchování několikrát denně, nejlépe po každém použití toalety.

Já jsem pokaždé hupla rovnou do sprchy a pustila na sebe proud vody. Pak jsem to chomáčkem toaleťáku jemně osušila a zbytek dofoukala fénem. Poradila mi to švagrová a je to bezva. Foukat se musí na nejnižší výkon a z velké dálky, trvá to déle, ale je to šetrnější a hlavně si nezaneřádíte zbytečně ručníky. Bezvadný (ale drahý) je výplach Tantum rosa, dá se koupit v lékárně i s aplikátorem a v porodnici vám ho na požádání udělají. Asi nemusím zdůrazňovat časté umývání rukou, určitě před každým kontaktem s miminkem. Dobré je používat dětské mýdlo – to stejné, kterým budeme umývat vaše miminko.



Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 521 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.