Maso používám téměž výhradně krůtí, koupené v Makru, většinou ji dělám ze 2 a víc kilo masa, podle toho přizpůsobuju množství surovin.
Potřebujem:
Krůtí maso, sůl, 2-3 skleničky Halali, 1-2 sáčky zmrazené zeleniny "pod svíčkovou", trochu hladké mouky, tak 1/2 másla, 1 dcl vody, 2-3 sladké smatany 12 %, 2 kostky Masoxu.
Maso jen lehce posolím a naložím tak 2-3 dny předem do Halali a zeleniny,pokladu plátky másla, čím dýl je naložené, tím líp. Pak těsně před pečením podliju asi tak deckou vody a dám do trouby péct. Podle velikosti masa peču 2-3 hoďky v horkovzdušné troubě na 175°C. Podlívám horkou vodou podle potřeby (aby to nebylo moc vodovaté, ale nepálilo se to). Asi tak v polovině pečení maso otočím. Když je pečené, vyndám maso,to si nakrájím na plátky, do zeleniny přidám 2 kostičky masoxu, povařím a včechno rozmixuju kovovým tyčovým mixerem. Pak přidám 2-3 smetany, taky povařím a podle potřeby zahustím moukou rozkvedlanou ve vodě. Ještě podle chuti osolím, pžípadně dochutím třeba Magi, ale to už většinou ne.
Podávám zásadně s kynutými knedlíky (které ovšem kupuju :-((( ) a když jsou k tomu zavařené brusinky, to je teprv to pravé ořechové! A není to žádná věda, jen to chce vyzkoušet.
|