Na těsto potřebujeme: 5 žloutků, 5 bílků na sníh, 100g cukru, 2 lžíce kakaa, 100g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1dcl oleje
Postup: Z bílků vyšleháme sníh, žloutky utřeme s cukrem. V jiné misce smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva, přidáme olej a směs smícháme s utřenými žloutky. Pak opatrně přimícháme sníh a těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme cca 8-10 minut ve 170°C a po upečení necháme v plechu vychladnout.
Na žloutkový krém potřebujeme: 5 žloutků, 1/4 litru mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 vanilkový cukr
Postup: Všechny suroviny vaříme, až směs zhoustne, vychladíme za stálého míchání (ideálně ve studené lázni třeba ve dřezu). Až směs vychladne, zašleháme do ní jedno celé máslo nebo Heru. Na pár minut směr odstavíme do chladu a pak natíráme na upečenou placku.
Na bílkový vrch potřebujeme: 5 bílků, 300g krupicového cukru
Postup: Bílky s cukrem smícháme a šleháme v parní lázni, až směs zhoustne. Pak odendáme z parní lázně, ale šleháme dál až do úplněho vychladnutí směsi. Poté natřeme na žloutkový krém a nakonec posypeme grankem.
A reference:
Vanilka: udělala jsem ho v pátek, byl fakt výborný. Příprava není tak složitá a je to poměrně rychlé. Než se upeče těsto, lze udělat náplň, než si sedne náplň, je hotový sníh. A sklidil fakt úspěch, všem chutnal. Na první ochutnání mi tedy přišel přeslazený, ale potom jsem ho chodila uždibovat celý víkend:-) Takže fakt dobrý.
|