Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Příkrmování

od Ivany

Autor: spravce zarijnatek , 4.2.2005
ZÁSADY ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ
U plně kojených dětí začínáme od ukončeného 6. měsíce. U dětí krmených z lahve, tj. umělým mlékem, můžeme začít o cca 2 měsíce dříve, tj. od ukončeného 4. měsíce. Děti ohrožené alergií, tedy ty, u kterých trpí alergií jeden z rodičů nebo samy mají alergické projevy počkáme až na ukončený 7. měsíc a vyvarujeme se některých potravin.

Stejně jako vše, co se dětí týká, je i přikrmování individuální záležitost a proto kromě věku sledujeme ještě tyto faktory:

* dítě má přibližně dvojnásobek porodní váhy

* dítě musí být schopno polykat. Jídlo, které dostane na lžičce musí dokázat přesunout v puse dozadu a polknout.

* dítě udrží hlavičku, můžete je tedy krmit lžičkou

* dítě projevuje o jídlo zájem

Zavádění příkrmů

Dítě normálně nakrmte (nakojte), jak je zvyklé. Poté mu na lžičce podejte příkrm. Z počátku sní pravděpodobně jen jednu nebo dvě lžičky, proto zbytečně nepřipravujte velké množství. Bude mu chvíli trvat, než pochopí, co je třeba s jídlem v ústech udělat a novou chutí bude překvapené. Dítě si musí na nové chutě zvykat, poskytněte mu na to dostatek času. Nabízejte mu týž příkrm tři až pět dní, než začnete s novou chutí. Vy tak budete moci sledovat případnou alergickou reakci (budete vědět, který pokrm ji vyvolal).

Nesnažte se dítě krmit, pokud nemá o jídlo zájem, odvrací se, neotevírá pusinku. V takovém případě mu dejte trochu víc času a pokuste se znovu s časovým odstupem cca jednoho týdne.

Dítě, stejně jako vy, potřebuje mít u jídla klid. Navoďte klidnou atmosféru, mluvte na ně příjemným mírným hlasem. Vyprovoďte z místnosti publikum (babičky, dědečky, tetičky), které by mohlo svými komentáři dítě rušit. Vypněte televizi. Dejte dítěti dostatek času.

prvních 6 měsíců

Po tuto dobu by mělo být dítě krmeno výhradně mlékem, v ideálním případě samozřejmě mateřským. Mateřské mléko poskytuje dítěti dostatek všech potřebných látek a není potřeba dítě přikrmovat. Pokud dítě plně kojíte, není potřeba podávat ještě navíc nápoj. Kvalita mateřského mléka se mění v závislosti na potřebě vašeho dítěte.

ukončený 6. (resp. 4.) měsíc

Nyní můžeme začít zavádět první příkrmy.

Jídlo, které budete děťátku podávat by mělo být najemno rozmixované. Nemělo by obsahovat žádné pevné kousíčky. Ty by totiž mohly dítěti zaskočit a mohlo by se jimi i udusit. Teprve v době, kdy dítě již jídlo umí rozmělnit či rozžvýkat, můžeme příkrm připravit hustší, ubíráme vodu a nemixujeme již tak jemně.

Při přípravě příkrmu důsledně dbáme všech hygienických pravidel. Pracujeme s pečlivě umytýma rukama a čistými nástroji. Zeleninu i ovoce před loupáním a krájením rovněž pečlivě umyjeme. Platí, že používáme pouze suroviny ve 100% stavu, tj. mladé čerstvé nepovadlé kusy, bez známek chorob, vypěstované bez použití hnojiv... Ideální je použít produkty z vlastní zahrádky. Pokud takovou možnost nemáte, raději kupte dítěti příkrm hotový, na trhu je jich velký výběr. Zpravidla jen ohřejete a můžete děťátku podávat.

Mléčné obilninové kaše: V tomto věku lze zatím podávat pouze bezlepkové kaše, tj. kaše z pohanky, kukuřice, rýže, jáhel. Kaši můžeme dochutit ovocem na které je již dítě zvyklé, pak není třeba více přislazovat. Na trhu je velký výběr již připravených instantních kaší, které v případě potřeby smícháte s převařenou vodou a můžete dítěti podávat.

Ovocný a zeleninový příkrm: Jako první nemléčný příkrm zavádíme zpravidla zeleninové polévky. Nejčastěji začínáme mladou mrkví, která je obvykle velice dobře snášena. Postupně opatrně přidáváme další druhy zeleniny: brambor, celer, petržel, květák, špenát. Ovocný příkrm začínáme zpravidla jablíčkem. Následuje banán, meruňka, hruška. Pozor, hrušky můžou vaše děťátko nadýmat, proto s nimi začínejte zvlášť opatrně.

Maso: Začínáme dítěti podávat, až když je dobře zvyklé na zeleninové příkrmy, většinou se doporučuje od ukončeného 7. měsíce. Do zeleninové kaše vmixujeme vařený či dušený kousek libového masa. Nejlépe je použít maso bílé - králičí, krůtí, kuřecí. Později můžeme začít zavádět i další druhy masa. Výjimkou je pouze rybí maso, které zavádíme až od dvou let věku dítěte.

ukončený 8. měsíc

Děťátko dorostlo do věku, kdy je jeho organismus již připraven i na potraviny, které obsahují lepek (tj. jsou vyrobeny z pšenice, ječmene a žita). Můžeme je tedy pomalu začít zavádět. Piškoty, mouka a moučné výrobky, krupičná kaše, pečivo, obilniny...

ukončený 9. měsíc až 1 rok

Dítě dostává již úplnou kojeneckou stravu. Jejím základem je i nadále mléko, ovoce a zelenina. Denní dávka mléka činí cca 400 - 500ml. Aby se dítě postupně učilo kousat, dáváme mu do ruky rohlík, piškot nebo kůrku chleba.

Jídlo pro kojence nesolte. Nepoužívejte žádné koření a pokud možno se vyhněte také cukru. Sladit můžete přidáním rozmixovaného ovoce. Solí a kořením se zbytečně a nepřiměřeně zatěžují ledviny vašeho dítěte. Na cukr si dítě zase rychle zvykne a vyžaduje jej. Kazí si zuby a vytváří špatné stravovací návyky.

Podle těch chytrých slov je jasné, že to není z mé hlavy:)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 408 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.