Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Zásady výživy novorozence a kojence 2

Umělá výživa, Zásady při přípravě umělé výživy

Autor: Carnae, Simon 04, Nela 06 , 8.2.2005
Umělá výživa
Pokud mamince nějaké důvody zabraňují kojit své dítě, může se rozhodnout pro umělou mléčnou výživu. Tato výživa pro novorozence a kojence se označuje jako formule. Vyrábějí se různé druhy formulí tak, aby odpovídaly potřebám dítěte. Mléko pro novorozence a malé kojence obsahuje menší množství minerálů a bílkovin a svým složením se přibližuje mateřskému mléku, zatímco mléko pro větší děti se blíží hodnotám mléka kravského. V počátečním mléce (tedy formuli pro novorozence a kojence do konce 4. měsíce života, v tzv. premium formuli) je větší obsah sacharidů než ve formulích pokračovacích (pro větší kojence, tzv. follow-on formulích), protože větší děti jsou schopny více využívat i další zdroje energie. Energetická hodnota obou formulí je velmi podobná, proto si děti regulují svůj energetický příjem množstvím vypitého mléka.
Složení mléčné výživy (hodnoty g/1) bílkovina-tuky-cukry-minerály, mateřské mléko: 13,0-35,0-72,0-2,5;počáteční formule 18,0-35,0-68,0-4,0;pokračovací formule 35,0-34,0-48,0-8,0.

Zdravý kojenec a větší novorozenec, i když není kojený, si dokáže regulovat příjem tekutin sám. Denní potřeba se pohybuje okolo 150 ml na 1 kilogram hmotnosti dítěte. Děti potřebují být krmeny asi po 3 hodinách, ale i tento interval si zdravý kojenec reguluje nejlépe sám. Je však třeba pravidelně kontrolovat jeho hmotnostní přírůstek. O kontrolu hmotnosti dbá dětský lékař při pravidelných prohlídkách dítěte v kojeneckých poradnách. Ten také kontroluje ve 14 dnech, 6 týdnech a 3, 4, 6, 8, 10 a 12 měsících délku dítěte, respektive výšku, a jeho výškově hmotnostní poměr. Dětskému lékaři by měla maminka sdělit každou informaci, která se týká snášení umělé mléčné výživy; především, jestli dítě vypije dostatečné množství mléka, jestli po jídle nezvrací a nemá-li průjem.
S dětským lékařem by se rodiče měli poradit zejména v případě, že se rozhodnou změnit druh formule. Lékař jim také sdělí o umělé výživě podrobnější informace.
Jak již bylo uvedeno, potřeby dítěte se v průběhu novorozeneckého a kojeneckého věku (tedy v prvním roce života) velmi výrazně mění. Již nikdy se jedinec nevyvíjí tak rychle, jako právě v tomto období. Tomu pochopitelně odpovídají nároky na výživu dítěte. Je-li dítě kojené, o řadu změn se postará příroda sama. Je-li miminko krmené z lahve, musí mu stravu přizpůsobovat rodiče ve spolupráci s praktickým dětským lékařem.
Dosud byly zmiňovány přípravky pro novorozence a kojence, kteří nemají žádné obtíže. Může se ovšem stát, že se miminko narodí dříve, než je obvyklé. Potřeby nedonošeného novorozence se také liší od potřeb donošených dětí, narozených v termínu. Pro výživu takových novorozenců, kteří nemohou být kojeni, byly připraveny speciální formule, které odrážejí nejnovější znalosti o potřebách předčasně narozených dětí. Speciální druhy umělé výživy potřebují také jinak nemocné děti (například ty, které jsou alergické na bílkovinu kravského mléka). I pro ně byla vyvinuta speciálně upravená mléka.

Zásady při přípravě umělé výživy
Pro přípravu umělé mléčné výživy je nutno používat kojenecké lahvičky. Ty mohou být skleněné nebo umělohmotné, ale je třeba, aby je bylo možno sterilizovat varem.
Každá maminka, která krmí své miminko z lahve, by měla mít dostatečný počet kojeneckých lahví do zásoby. Při přípravě je třeba přesně dodržovat návod. Aby bylo mléko dobře snášené a nedošlo ke zdravotním komplikacím, nesmí se dávat do vody ani více, ani méně prášku. K přípravě je nutno používat kojeneckou vodu, která se před rozpuštěním prášku převaří. Nedodržováním těchto základních zásad by mohlo dojít k nadměrnému zatížení dítěte minerály a miminko by začalo ztrácet tekutiny. Těsně před každým krmením je nutno připravit mléko čerstvé, ve výjimečných případech několik hodin před krmením a uschovat je v lednici v uzavřené lahvi. Před krmením se ohřeje na tělesnou teplotu. Mléko, které se jednou ohřeje, se již nesmí vrátit zpět do lednice a znovu dítěti podávat.
Totéž, co bylo uvedeno o lahvičkách, platí o dudlících na lahve. Při nákupu dudlíků je třeba si všimnout, pro jaký druh stravy a pro jaké stáří dítěte jsou určeny, protože se liší množstvím a velikostí otvorů. Všechny používané lahve by měly mít možnost uzavření. Kromě toho je třeba si připravit odměrku na tekutinu, trychtýřek, nůž a odměrku na určený druh formule. Ke sterilizaci dudlíků a lahviček je vhodný větší hrnec, aby byly všechny předměty ponořené do vody a mohly se vařit 25-30 minut.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 352 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.