Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak oblékat v zimě

Autor: Alecram , Ada a Domča , 16.11.2004
 Z knihy První rok dítěte od MUDr.Matouška (z roku 1987)

je to kniha kde jsou nejčastější dotazy maminek v poradně a pak odpovědi doktora:


 


 


Když prší je vzduch nejčistší, kapky deště strhují k zemi prach, saze, popílek a jiné nečistoty a pročišťují tak vzduch. Totéž platí o vločkách sněhu takže déšť a sníh jsou spíše důvodem k vycházce. Je-li nějaký problém, pak je to oblečení a obutí hlavně maminek.


 


Může se s kojencem ven i za mrazu?


(My už máme miminka trochu větší a už určitě otužilejší, jinak by se pobyt na mrazu měl stupňovat, nejdřív u okna, pak chvíli venku a později intervaly prodlužovat).  Doktor zde píše : Co myslíte, co dělají s dětmi na Sibiři nebo v Kanadě? Tam by nešli ven třeba půl roku. Jakmile necháte dítě kvůli mrazu jednou nebo dvakrát doma, může se stát, že nakonec zůstane doma celé dva měsíce. A jiné dítě, které chodilo stále ven, třeba jen nakrátko si zvyklo a teď chodí i ve velkých mrazech. A jaké má červené tváře a jak mu chutná jíst. Jestli máte slídu, tak jí nasaďte, v kočárku bude tepleji než venku.  Dítě dýchá nosem, tím se vzduch předehřívá a dýchá-li pusou, dejte mu dudlíka, tak ho donutíte dýchat zase nosem.


 


Může tedy kojenec ven skoro za každého počasí?


Prakticky ano. Jen fouká-li vítr na sucho a zvedá prach, zůstaňte raději doma a dejte dítě k otevřenému oknu. Vítr bez prachu nevadí, naopak odnese kouř a smog   Do kočárku se hned tak žádný vítr nedostane, takže obavy že mu nafouká do uší a úst jsou neopodstatněné.


 


Oblékání:


Nemáme žádné znamení, podle kterého bezpečně poznáte že jste oblékla dítě správně. Vypadá-li spokojeně, dá se s jistou pravděpodobností předpokládat, že mu není zima. Ale obráceně, když pláče, je krajně obtížné poznat, že je to protože je mu zima, protože může plakat pro spoustu jiných důvodů. Maminky spíše děti oblékají více než je třeba. Proto je tu jedna rada: oblékejte své dítě nejlehčeji, jak to podle vašeho názoru ještě snese, nebo tak jak byste byla ochotna riskovat, že se docela malinko nastydne. Uvažujte nad každým teplým kouskem prádla, buďte opatrná s vlněnými kabátky a rukavicemi, s kožešinovým pytlem a podobně. Jste-li na vahách mezi lehčím a teplejším kouskem oblečení, sáhněte po tom lehčím. Ten teplejší si můžete pro uklidnění vzít sebou do kabelky.


Každá maminka říká, že má strach že se dítě nastydne a navléká na dítě další kusy oblečení, ale ani jedna neřekne, že má  strach, že se dítě přehřeje. Děti přitom snesou lépe chlad než horko. Řiďte se také trochu tím, jak se na procházku oblékáte vy. Často si jde maminka v lehkých šatičkách a dítě leží zabalené ve flanelové a vlněné pokrývce, přikryté péřovou dečkou. Nebo maminka má kostýmek a nylonky, ale dítě strká do kožešinového pytle. Tak velké rozdíly v oblečení dítěte a matky se nedají omluvit ani poukazem na to, že matka se pohybuje a dítě leží.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 320 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.