Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Zásady výživy novorozence a kojence 3

Nemléčné příkrmy a odstavování kojence

Autor: Carnae, Simon 04, Nela 06 , 8.2.2005
Nemléčné příkrmy a odstavování kojence
Jak dítě roste, mléčná strava mu přestává stačit. Proto se od dokončených 4 měsíců života u nekojených a od dokončeného 6. měsíce u kojených dětí začínají zavádět nemléčné příkrmy. Při zavádění nemléčné stravy se musí postupovat pomalu. Obvykle je dobré zařadit před kojení nebo před krmení z lahve ochutnávku (malé množství zaváděného pokrmu na lžičku), a potom dítě nakojit nebo nakrmit mlékem. Postupně je vhodné množství přídavku zvyšovat, až nahradí celé jídlo. Zavedení jednoho jídla trvá asi 3 týdny. Poté je možno zkusit stejným způsobem nahradit jiné denní jídlo. Kojení by však mělo být dalších 6 až 24 měsíců součástí jídelníčku dítěte.
Jako první nemléčný příkrm by měl kojenec dostat oběd v podobě tzv. masozeleninové polévky (nebo také masozeleninového předkrmu). K její přípravě se používá vývar z čerstvého hovězího nebo drůbežího masa, rozmixované maso, kořenová zelenina a brambora. Všechno musí být rozmixované velmi jemně. Jednou ohřáté jídlo by se nemělo již znovu ohřívat a dítěti dávat, protože takové jídlo je ohroženo pomnožením bakterií. Je však možno čerstvě uvařenou polévku rozdělit do malých kelímků a zmrazit ji. Před podáním dítěti ohřát jednu porci z kelímku na vhodnou teplotu a přelít do talířku nebo mističky se lžičkou. Tak může být každý kelímek použit na 1 krmení.
Dalším druhem nemléčného příkrmu je ovocné pyré. Nejoblíbenější bývají mixovaná jablka, do kterých může být případně přidáno ještě jiné ovoce. Postup zavádění, přípravy a skladování je obdobný jako u masozeleninové polévky. Ovocným pyré je vhodné nahradit dopolední mléčné krmení. Je možno také využít konzervované ovoce pro kojence, tzv. kojenecké přesnídávky, které mají výhodu v tom, že nemusí být skladovány v lednici. Proto jsou velmi vhodné při cestování, na letních procházkách apod.
Dalšími jídly jsou žervé s ovocem, které dostává kojenec k odpolední svačině, a bramborové nebo rýžové pyré k večeři.
Kolem 8 měsíců života je možno měnit kvalitu stravy a dítě může vedle rozmixovaných jídel postupně dostávat jemně rozmačkanou stravu. Při přípravě jídel pro kojence není vhodné používat sůl ani koření. Značné opatrnosti je třeba při zavádění kaší, protože kaše obsahující lepek (gluten) rozhodně nesmí dostat kojenec před dokončeným 6. měsícem života. Pro děti mladší jsou kaše vyráběné na základě rýže, které jsou vhodné také pro děti starší.
Jakmile začne dítě jíst nemléčnou stravu, je nutný také dostatečný přísun tekutin. K tomu účelu slouží ovocné šťávy nebo dětské čaje

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 377 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.