Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Dítě Střelec - pokračování

Autor: Romča+Romča12/04 , 1.4.2005

Později, když povyroste, uslyšíte otázky: „Proč musím být doma v určitou hodinu, když říkáš, že mi důvěřuješ?“ ( a vy mu budete důvěřovat nebo byste alespoň měla ). „Proč záleží na tom, co si lidi myslí? Záleží ti víc na lidech než na mně?“ To je zvlášť obtížná otázka. Radši začněte trénovat odpověď, dokud je ještě v plenkách. Teenager v tomto znamení nikdy nestráví pravidla založená víc na společenských mravech než na starostech o jeho dobro. Samozřejmě existují některé rozumné logické odpovědi podporující vaše naléhání, aby dítě dodržovalo jisté společenské zvyklosti. Týkají se hodnoty dobré pověsti, ale dobře si je nacvičte a dbejte na to, aby zněly pravdivě.


Staré varování, že „když jsou děti malé, šlapou vám na nohy, když povyrostou, pošlapou vám srdce“, mohlo být napsáno o Střelci. Nemá cenu to zapírat. Toto dítě je nešikovné, ne-li přímo neohrabané. Mějte vždy po ruce peroxid a náplast. Bude vám pořád šlapat na nohy, na hadr, kterým vytíráte, na vysavač a na všechny dobré úmysly. Zřejmě budete mít chronicky bolavý palec u nohy i vaše ego. Ale to není nic ve srovnání s bolavým srdcem, až vám na ně jednoho dne váš syn či dcera mocně dupne. Silná touha po volnosti zahrnuje i nespoutanost rodinnými svazky. Tyto děti se osamostatní nezvykle brzy a někdy se neozvou po dlouhá období. To vám může způsobit značně bolestivá rýpnutí v hrudní oblasti. Nejlepším lékem na takové rodičovské srdeční potíže je dohlédnout na to, aby se dítě ještě v raném věku naučilo si vás vážit pro váš smysl pro čest a toleranci. Jste-li úzkoprsá a máte předsudky, uvidíte ho jen o prázdninách, pokud vůbec. Pokud se však vystříháte soudit jeho přátele podle jiných měřítek, než je jejich opravdová hodnota – a dokážete-li, že věříte v jeho slušnost a v jeho sny, přijde domů, aby obnovilo svou lásku a k spokojenosti vašeho srdce vám zakopne o nohy. Jinak zůstane někde v dálce se svou dekou, polštářem nebo medvědem ve formě nových přátel, kteří ho přijímají takové, jaké je, a věří v ně.


Milostné city se u těchto dětí probudí dost brzy. Dívky to patrně nebudou brát příliš vážně; jenom testují svou ženskost, pokud je však nesprávný rodičovský přístup nedonutí využívat schůzky s chlapci pro pocit bezpečí, který doma postrádají. Kluky bude asi třeba o těchto věcech předem poučit, aby potom nebylo pozdě bycha honit.


Učte tyto děti hospodárnosti. Budou utrácet peníze, jako kdyby to byly jen kousky papíru, což – jak zjistily – jsou. Budou se muset poučit, že utratí-li kapesní, víc nedostanou. Jestliže si za peníze na obědy koupí komiksy, ať si po zbytek týdne nosí do školy chleba s máslem.Asi to zní trochu krutě, ale je to nutné. Jednou vám za to ještě poděkují.


Děti obou pohlaví budou pravděpodobně chodit rády do školy. Díky všestranné inteligenci a nezměrné zvídavosti pro ně bude učení fascinující hrou za předpokladu, že jejich zájem nezadusí příliš mnoho nudné rutiny, striktních nařízení a zkostnatělých studijních metod. Čím bude vzdělávací proces pokrokovější, tím lepšími a spokojenějšími studenty se stanou. Jsou neposedné, proto omezování pohybu i hýřivé obrazotvornosti brzy zničí jejich motivaci, bohužel někdy i trvale. Děti Střelci, které měly přísné netolerantní učitele nebo které se staly oběťmi učebních metod postrádajících fantazii, mají tendenci nedokončit školu a místo toho jdou pracovat.


Důvěra mladému Střelci se vyplatí. Pokud v něj věříte, nikdy nebude podvádět. Pokud ne, mohl si myslet, že na tom nezáleží. Když mu nikdo nevěří, proč by se měl o něco pokoušet?


Také asi bude mít hluboký zájem náboženství. patří sem chlapci a dívky, kteří se v útlém věku rozhodnou stát se knězem nebo jeptiškou nebo rabínem či misionářem v daleké zemi. Jak rostou, začínají zpochybňovat dogmata a v neustálém hledání pravdy mohou změnit víru nebo příslušnost k církvi.. Mladé Střelce rovněž přitahují mírové sbory. Líbí se jim poznat svět a přitom mít příležitost uplatnit svůj idealismus. Střelec bez příčiny za něco bojovat je jako pes bez kosti. Boj za ideály rozvíjí jejich sílu. Bez kosti může štěně roztrhat gauč nebo židli na kousky. Bez hodnotného cíle se mladý Střelec může zakousnout do nějakých myšlenek s takovou vervou a fanatismem, že nenapravitelně roztrhá na kousky svou budoucnost.


Oči má s důvěrou upřené na hvězdy a při namáhavé cestě občas upadne, když si nevšimne kamenů na cestě. Je to nezávislý, upřímný malý Střelec. Poskytněte mu hodně prostoru na střílení z luku. Potřebuje cítit trávu pod bosými chodidly, kapky deště na tváři a musí péct své sny ve slunečním žáru, dokud nejsou hotové. Mává na vás svým optimistickým mladým srdcem. Zamávejte mu zpátky s radostnou vírou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 358 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.