Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Vybavicka pre novorodenca

Autor: Alienka+ Viktor04+Zoja06/08 , 21.7.2004

Já jsem si uložila jeden z deníčků na e-miminu, tak s laskavým dovolením autorky(teda určitě by s tím souhlasila:) vkládám:"· rady k oblečení:
označení velikosti u kojeneckého oblečení:
výrobce uvádí velikost dle výšky, jindy dle stáří (např. 0, 1-2, 3-6 měsíců), někdy je číslování dle stupnice (1, 2, 3 nebo S, M, L)
č. 56 (0-1 měsíc)
č. 62 (2-4 měsíce)
č. 68 (4-6 měsíců)
č. 74 (6-9 měsíců)
č. 80 (9-12 měsíců)
č. 86 (12-18 měsíců)
Oblečení o několik centimetrů větší je lepší, déle vydrží a nemusí se hned kupovat nové oblečení, hodně miminek musí mít široké balení - 2 látkové pleny navíc - a tak je miminko ve skutečnosti větší. (Dupajdy by tedy měly být na zadečku širší!!! A nejlépe se zapínáním mezi nožičkama!)
Oblečky malých velikostí (56) si určitě pořiďte, aspoň dva kousky, miminka jsou po narození opravdu maličká, i dupačky č.62 jsou hrozně velké. (Já mám bodýčka i dupajdy ve vel.56 po šesti kusech – přece nebudu mít doma strašidýlko v planďácích a nepředpokládám, že porodím 5kg macka:-))
Košilky – někdo je nerad, já měla dcerku jen v andělíčkových košilkách, v plínce a v rychlozavinovačce a vyhovovalo nám to. Nic proti bodýčkům, ty jsem používala, až byla větší. Je fakt, že byla dost malá. (Některé děti se naopak do košilek velmi zamotávají, lepší jsou pak ty na patentky než na mašličky. Vyberte si :-))
Dupačky nám byly napřed všechny hodně velké, dcerka spala často a dlouho, první měsíce byla vážně jen v plínce, košilce a rychlozavinovačce. (Použít košilku, plínu, ponožky, zavinovačku je velmi praktické…ale co když si mimi prdne rovnou do peřinky, že? Občas se stane, že obsah zadečku plínka nepojme…)
Kabátky jsem měla dva a když jsem se je rozhodla konečně použít, už jí byly malé… Podobně tomu bylo se svetříky. Neujaly se ani tolik opěvované ponožky a papučky. Bylo to první, co letělo dolů…
Čepičky jsem pořídila parádní. Ta první vydržela na hlavě asi dvě minuty… Pořád padala, nebylo možné jí zavázat, dcerka sebou pořád mlela. Takže se nesla už z porodnice bez čepičky… :o) Ráda je nemá dodnes. Občas si nechá nasadit kapuci…Overálky a pyžámka - Overálkem myslím propínací spojený vršek s dlouhým rukávkem se spodkem a krytýma nožičkama. Prodávají se balvněné nebo sametové, buď rozpínací v rozkroku a nahoře nebo celé propínací na tzv. padací most. Hodně jsem je ocenila později, teď jsem koupila nějaké i v menší velikosti. Je to skvělé k doktorce nebo na procházky, nemusí se sundávat tolik vrstev a dá se snadno přebalit. Možná bych doporučila několik na úkor dupaček a bodýček. Některé overálky jsou přímo s kapuckou, ta skvěle nahradí čepičku. (V second handu pořídíte úplně nové, neseprané, značkové za pár korun – kolem 100Kč kus, nový overálek stojí přes 300!!!) Pozor na ty, co se rozepínají u krku jen na jedné straně!! Miminka mají hlavičku kolem 35 cm a u některých bodýček či pyžámek hlava neprojde!! Reklamaci bohužel v tom případě nikdo neuzná!!! (Lepší jsou bodýčka než trička, dítko nemá holá záda – výborné hlavně pro holčičky pod šatičky a také nesklouzává plína.)
Ponožky a papučky se doporučuje dávat ještě přes dupačky, miminka mívají často studené nožičky/ručičky, podle toho se pozná, že je dobré něco přidat. Přehřátí miminka se zjistí na krku, nesmí být zpocený. Platí zásada, že mimi má mít zhruba o jednu vrstvu víc než máte na sobě vy. (Pupina radí dá ponožky pod dupačky, což mi přijde praktické, aspoň nespadnou. A věřte, navlíknout na mininožičku miniponožku dá zabrat!!!)"

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 597 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.