Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Něco o bylinkách, koření a aromaterapii

Tyto informace jsou posbírané z různých netových stránek a poraden. Osobně nevyzkoušené, takže pokud někdo víte víc, prosím dopište:) Obecně platí, že v těhu se to s bylinkami nemá přehánět, nemají se kombinovat a užívají se krátkodobě

Autor: Denyna , 13.8.2005

MALINÍK


doporučuje se od ukončeného 34 tt. Má tonizující vliv na hladké svalstvo dělohy a střev, tím nejen připravuje dělohu na porod, ale porod ulehčuje. Maliníkový čaj můžete pít 2-3 šálky denně v dávkování 1 čajové lžičky na šálek.


KONTRYHEL


Jeho pití po porodu a v období šestinedělí stahuje dělohu. Také podporuje sekreci mateřského mléka. Pokud budete trpět strachem z porodu, můžete si od 37 tt uvařit čaj. Pomáhá i při nervových potížích během těhotenství a po porodu, jako je deprese, strach.


Čaj z kontryhelu: 2-4 čajové lžičky bylinky přelijeme 1/4 litrem vroucí vody a necháme jen krátce přejít varem, poté necháme 10 minut luhovat. Pijeme 2 šálky denně.


SENNÉ KVĚTY


Od 38. týdne jsou pro přípravu k porodu vhodné sedací lázně se sennými květy. Pomáhají změkčit a zvláčnit tkáně. Je dobré používat jednou týdně tzv. parní lázeň - do velkého hrnce nebo kýble nalijte nálev ze senných květů, postavte ho do záchodu a sedněte si nad ním - pod vámi se vytvoří pára. Po dosažení termínu si ji můžete dopřávat denně. Senný nálev může také při již nastartovaném porodu ženu uvolnit a regulovat stahy. Po počátku porodních stahů je tato parní lázeň ideální, protože pánevní dno změkne a stane se poddajnější.


KOŘENĚNÉ NÁPOJE


mají usnadnit porod a otevřít porodní cesty. Jejich účinek je individuální.


Recept č.1: (pijte ho nejdříve pár dní před termínem porodu, 1 šálek denně) 1 čajová lžíce dobromysli, 1/2 čajové lžíce meduňky a mateřídoušky vařit 10 min v 1/4l vody, scedit a přidat 2 polévkové lžíce tatra mléka a osladit medem. Výsledek nepocítíte hned, dostaví se se zpožděním jednoho až dvou dnů.


Recept č.2: (tento recept je silnější, obsahuje bylinky způsobující stahy dělohy a doporučuje se pít, pokud budete přenášet, praskne Vám plodová voda a nebudete mít kontrakce nebo se budete špatně a dlouho otvírat.) 2 celé skořice, 10 hřebíčků, kousek zázvoru, 2 lžíce verbeny (sporýš), v 1 litru vody 10 minut povařit a 15 minut louhovat. Můžete si tento nálev osladit medem, nebo jej udělat koncentrovanější (1/2 litru vody) a přidat 10 kuliček bílého pepře, 1/2 litru teplého mléka a med (tzv. yogi čaj).


ÉTERICKÉ OLEJE


Silice ze skořice, hřebíčku, zázvoru a verbeny v základním oleji na masáž břicha a kříže, nebo několik kapek od každého do koupele může vést u některých žen, které již překročily termín porodu během jednoho až dvou dnů k úspěchu.


AROMATERAPIE


K porodu je vhodná levandule, skořice, grep, mandarinka nebo pomeranč. Hodně informací je třeba na stránkách http://www.zrozeni.cz/index.php

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 974 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.