Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

5. týden těhotenství

Na konci tohoto týdne je již vše jasné. Menstruace se nedostavila, Těhotenský test je pozitivní a vás čeká krásných 8 měsíců čekání na miminko.

Autor: Ariadna , 29.6.2006

5. týden těhotenství (3. týden stáří plodu)


Na konci tohoto týdne je již vše jasné. Menstruace se nedostavila, Těhotenský test je pozitivní a vás čeká krásných 8 měsíců čekání na miminko.


Embryo


Tři týdny po oplození měří embryo na délku pouhé dva milimetry. Embryo je teď tvořeno třemi tzv. zárodečnými listy, ze kterých se postupně vyvinou jednotlivé orgány, mozek, kosti, kůže atd. Vnější zárodečný list tvoří základ páteře, mozku a nervů a pokožky spolu s chloupky, potními a mazovými žlázami. Střední zárodečný list tvoří základ kostí, svalů, krevních a mízních cév, srdečního svalu a některých orgánů - ledviny a pohlavní orgány. Vnitřní zárodečný list tvoří základ zažívacího traktu, plic a močového ústrojí.


Z těchto zárodečných listů se začíná vyvíjet mozek a mícha. Vytváří se také srdce, které tvoří zduřeninu na přední straně "hrudníku".


Váš životní styl


Výživa


Výživa zvláště v prvních týdnech těhotenství je velmi důležitá. Měla byste dbát na dostatečný příjem vitamínů a minerálů (klíčové jsou především kyselina listová, vápník a železo, ale i další). Naopak existují potraviny, kterým byste se měla vyhnout.


Pro vás to znamená, že na sebe budete muset dávat větší pozor. To se týká hned několika oblastí - pozor na nebezpečné látky, léky a tím i onemocnění. Pokud pracujete na pracovišti, které by mohlo být pro vás nebezpečné, musí vám zaměstnavatel umožnit přechod na jinou - bezpečnou - práci.


Stres


Velký problém v práci může v současné době znamenat také stres - ten je pro budoucí maminku velmi rizikový.


O nebezpečí kouření, alkoholu a kávy doufám ani mluvit nemusím (o ostatních drogách ani nemluvě). Pokud můžete měla byste tyto látky úplně vypustit, nebo alespoň omezit na minimum.


Cvičení


Pokud jste byla zvyklá pravidelně cvičit, snižte svoji aktivitu tak na 80%. Těhotenství je pro vaše tělo přece jen náročné. Na druhou stranu sama zjistíte, kolik energie si můžete dovolit vydat. Cvičení je pro vaše tělo velmi výhodné, ale pokud máte nějaké pochybnosti, poraďte se s vaším lékařem, zda můžete cvičit - uvidíte, že vám cvičení určitě doporučí.


Pokud jste nebyla zvyklá pravidelně cvičit, tak rozhodně začněte. Nemusíte samozřejmě každý den dvě hodiny - stačí pomalu tak, abyste své tělo připravila na zátěž, kterou bude těhotenství představovat. Cvičení neznamená jen klasický aerobik, máme tím na mysli sport jako takový - samozřejmě, že pro budoucí maminku existují sporty vhodné i naprosto nevhodné


Zvířata kolem Vás


Pokud můžete přijít do styku s kočkami volně se pohybujícími venku, dbejte více na hygienu a raději si mazlení s nimi odpusťte – hrozí riziko nákazy toxoplazmózou, což by mohlo vyústit do potratu nebo trvalého poškození plodu.


Ani s ostatními zvířaty není radno přicházet do styku příliš často a bez patřičných hygienických zásad. Savci, ptáci a plazi mohou přenášet řadu infekčních onemocnění (mezi ty další patří listerióza, brucelóza, ornitóza a další. Protože se zárodky těchto onemocnění přenáší výkaly – neměla byste čistit záchod kočce, ptačí klec a podobně.


Na druhou stranu - pokud s takovou kočkou žijete v jedné domácnosti již delší dobu, je pravděpodobné, že jste si již vytvořila příslušné protilátky, takže se své kočičky zbavovat nemusíte

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 297 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.