Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

6. týden těhotenství

Pokud si zatím nejste svým těhotenstvím jistá, kupte si těhotenský test – je to nejjednodušší a nerychlejší způsob, jak to zjistit.

Autor: Ariadna , 29.6.2006

6. týden těhotenství (4. týden stáří plodu)


Pokud si zatím nejste svým těhotenstvím jistá, kupte si těhotenský test – je to nejjednodušší a nerychlejší způsob, jak to zjistit.


Embryo


I když zatím měří pouze 2-4 milimetry, prochází embryo překotným vývojem. Zatím co před týdnem jej šlo jen velmi těžko připodobnit člověku nebo dokonce jinému savci, nyní už lze rozlišit, kde bude hlava a kde srdce, zřetelně je vidět budoucí páteř a mozek.


Srdce tvoří zduřeninu na přední straně hrudníku. Zatím je jen jednokomorové, ale již začíná pravidelně být a zajišťovat krevní oběh v těch několika málo žilách, které se již vytvořily. Také krev, která v nich obíhá tvoří jen základ krve, která bude miminku obíhat tělem po celý život a není tedy ještě zcela vyvinutá.


Na základu hlavičky se během čtvrtého týdne stáří plodu tvoří malé prohlubeniny, ze kterých během následujícího vývoje vzniknou oči a uši. Zatím jsou po stranách "hlavičky" a ne zepředu, jak jsem tomu zvyklí u člověka.


Začínají se formovat končetiny – zatím jsou to jen malé výrůstky z těla (tzv. pupeny končetin).


Vytváří se také základ trávícího systému.


Maminka


I když to na sobě zatím pravděpodobně nepozorujete, Vaše tělo se začíná pomalu měnit. Děloha je hodně prokrvená a měkká. Ale jinak na sobě jJistě už na sobě budete pociťovat první příznaky těhotenství a mohou se objevit i první problémy spojené s 1. trimestrem:– únava (odpočívejte a berte vitamíny pro maminky), nevolnost popř. bušení srdce, těhotenské chutě, napětí v prsou, častější močení, změny nálad, nárůst váhy. Na druhou stranu spousta maminek žádný z těchto příznaků nepocítí vůbec - i to je naprosto normální a nemusíte se bát, že s vaším miminkem není něco v pořádku.


Pokud jste tak ještě neučinila, domluvte si schůzku u gynekologa. I když je těhotenství "přirozenou záležitostí", je lépe, bude-li vás při něm sledovat lékař. Předejdete tak možným komplikacím.


V prvním trimestru není zatím potřeba nijak výrazně víc jíst. Dbejte na dobrý přísun vitamínů – v prvním trimestru je důležitá kyselina listová – a důležitá je v těhotenství i kvalitní výživa .

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 278 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.