Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

13. týden těhotenství (11. týden stáří plodu)

Začíná druhý trimestr. Riziko potratu se snižuje téměř na nulu. Pokud jste tak ještě neučinila, oznamte radostnou novinu budoucím babičkám a dědečkům - určitě budou mít radost.

Autor: Ariadna , 11.7.2006

Začíná druhý trimestr. Riziko potratu se snižuje téměř na nulu. Pokud jste tak ještě neučinila, oznamte radostnou novinu budoucím babičkám a dědečkům - určitě budou mít radost.


Už byste se neměla cítit tak unavená. Odezněly i ranní nevolnosti, nebo vás již brzy přestanou trápit. Užívejte si druhý trimestr - bývá ten nejpříjemnější. Takže pokud můžete, vyjeďte si na dovolenou - po porodu to hned tak nepůjde.


Pozor, abyste nepřibírala příliš rychle - stačí půl kila za týden - záleží na tom, kolik jste vážila před těhotenstvím. I když je výživa v těhotenství velmi důležitá, neznamená to, že budete jíst za dva.


Můžete mít velmi živé sny - o těhotenství, o dítěti, ale i o něčem jiném, některé šťastné, jiné spíš noční můry. Odráží se v nich strach z neznámých změn vašeho života, které vás čekají, a také strach z toho, jak to vše zvládnete.


Začínají se výrazněji měnit prsa - mohou v nich být více vidět žíly, některým maminkám ztmavnou dvorce bradavek a zvětší se. Může se začít vylučovat první "posel mléka" -kolostrum. Nesnažte se jej vymačkávat, stačí zaschlé kolostrum jemně omýt čistou vodou. Péče o prsa je v těhotenství velmi důležitá, stejně tak jako péče o pokožku břicha.


Miminko začíná močit.


Miminko má již některé reflexy, které bude mít po narození - když se dotknete jeho ruky, sevře ji v pěst (totéž na nohou), když se dotknete jeho očních víček, stisknou se.


Uši jsou na svém místě. Základy všech 20 mléčných zubů jsou již připraveny.


Káva a další - kofein se dostane přes placentu do těla miminka a může mít vliv na jeho metabolismus vápníku, může také zvýšit pravděpodobnost dýchacích problémů po narození.


Nezapomeňte cvičit (příprava na porod, silnější svaly lépe zvládnou narůstající váhu - méně bolestí v zádech apod.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 414 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.