Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Příkrmy kojenců (MUDr.Hofhanzlová)-1.část

Poradna o zdravém způsobu života a homeopatie

MUDr.Judita Hofhanzlová
http://calendula.cz/

Autor: Biomamka , 4.7.2006


Calendula pomáhá přirozenému životu.


Příkrmy kojenců

Kojené děti
Oficiálně se doporučuje zařadit první přikrm po ukončení 6 měsíce, pokud však dítě příkrm odmítá, je plně kojené a prospívá, je čiperné, čilé, dobře se vyvíjí, můžeme plně kojit dále celý 7, 8 měsíc. Maminka sama nejlépe pozná, co její děťátko potřebuje.
Částečně kojené nebo nekojené děti
Zařazujeme přikrm po ukončení 5 měsíce. Částečně kojeným dětem je možné místo mléčného příkrmu vařit rýžové odvary již od 1 měsíce, pokud ovšem maminka také kojí.
Rýžový odvar
: půl hrnku (250ml) směsi rýže natural a sladké rýže namočíme na 12 hodin do 1l vody a v téže vodě vaříme na mírném ohni 2- 3 hodiny v normálním hrnci, ne v tlakovém. Přes husté síto propasírujeme, případně ještě naředíme převařenou vodou na požadovanou hustotu. Můžeme uvařit na 2 dny dopředu, uchováváme v chladničce. Ohříváme v teplé lázni, nikdy ne v mikrovlnné troubě. Do 4 měsíce se snažíme neochucovat, později můžeme přisladit medem nebo ječmennou nebo rýžovou sladěnkou nebo rozmixujeme s oloupaným čerstvým nebo dušeným jablkem, kouskem banánu, větším dětem s jiným ovocem, které jim chutná.

První nemléčný příkrm - zeleninovo-obilná polévka
se připravuje z těchto surovin :


  1. Alespoň ze dvou druhů zeleniny
  2. Celozrnné obiloviny
  3. Zelené natě
  4. Tuku
  5. Vody
ad 1) Zelenina

  • vaříme ze zeleniny, která vyroste v naší zemi
  • ze zeleniny, která právě zraje
  • ze zeleniny, která je přirozeným způsobem uskladněna
  • ze zeleniny střední velikosti
  • ze zeleniny z vlastní zahrádky nebo bio kvality, která není uměle hnojena ani ošetřena chemickým postřikem, PRO BIO Šumperk vydává každý rok bulletin se seznamem bio zemědělců ve všech krajích
  • každý den vaříme polévku čerstvou z čerstvě okrájené nebo nastrouhané zeleniny
  • základem polévky by měla být mrkev, různé druhy dýní, cuket, zejména dýně hokaido
  • dále přidáváme do polévek černý kořen, kedlubnu, ředkvičku, zelený hrášek, bílou část pórku, brokolici, salát, špenát, červenou řepu - tu však delší dobu vaříme
  • brambory přidáváme jen občas ne častěji než 1-2x týdně, raději je nahrazujeme dýní hokaido nebo obilovinami, nesmí být zelené ani naklíčené
  • malou část zeleniny můžeme přidat do polévky ke konci varu jemně nastrouhané čerstvé, odstavíme a necháme 10 minut dojít

ad 2) Obiloviny


  • do 10 měsíce bez lepku : rýže, jáhly, kukuřičná krupice, pohanka, amarantová mouka (přidáváme do polévky jen po špetkách)
  • od 10 měsíce s lepkem : jemné ovesné vločky, obilné klíčky žitné a pšeničné, kroupy, pšeničná a špaldová mouka se doporučuje podávat až v roce
  • obiloviny několik hodin namáčíme ve vodě
  • kromě rýže a krup vaříme obiloviny 15 až 20 minut do rozvaření, rýži a kroupy vaříme podle druhu déle, vždy do rozvaření alespoň 1 - 1,5 hodiny
  • obilovin přidáváme jen malé množství na 1 HR asi 1ČL neuvařených
  • amarantovou mouku přidáváme jen po špetkách

ad) 3 Zelené natě


  • do každé polévky přidáme po odstavení z plotýnky zelené natě - pažitka, petržel, vojtěška alfalfa
  • na jaře přidáváme po lístečcích jedlé plané byliny - kopřiva, lístek fialky, lístek bršlice kozí nohy…
  • jsou důležitým zdrojem vápníku a železa

ad) 4 Tuk


  • přidáváme do hotové polévky, kvůli správnému vstřebávání látek rozpustných v tucích
  • na špičku nože máslo
  • 1 - 2 kapičky panenského za studena lisovaného oleje - sezamový, slunečnicový, olivový, dýňový

ad) 5 Voda


  • dobrá pramenitá voda ze známých ověřených zdrojů
  • pokud nemáme jinou možnost tak balenou kojeneckou vodu

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 318 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.