Přehled minerálů a vitamínů v potravě II |
|
Autor: Baruschka , 6.10.2006 | |
|
Minerály |
Účinek v organismu |
Nedostatek |
Zdroje v potravě |
---|
Hořčík (Mg) |
metabolismus vápníku a fosforu, nervosvalový přenos, růst, aktivace enzymů |
křeče svalů, třes, deprese, hubnutí |
kakao, pšeničné klíčky, sója, fazole, hrách, boby, ořechy, mandle, rozinky, kokos, otruby, rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, jablka, fíky, banány, avokádo, olivy, špenát, ryby, maso, mléko |
Selén (Se) |
působí zároveň s vitamínem E antioxidačně, posiluje imunitu |
chronická únava, svalová slabost |
játra, ledviny, mozek, brzlík, ryby, korýši, ořechy, celozrnné pečivo, kukuřice, cibule, droždí |
Zinek (Zn) |
metabolismus nenasycených mastných kyselin, růst, imunitní reakce |
padání vlasů, kožní vyrážky, špatné hojení ran |
játra, ledviny, ryby, korýši, maso, sýr, celozrnné výrobky, semínka slunečnice, vejce, listová zelenina |
Mangan (Mn) |
metabolismus tuků a cukrů, využití vitamínu C, růst kostí |
porucha metabolismu tuků, pokles hmotnosti |
celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, ořechy, kořenová zelenina, hlávkový salát, špenát, borůvky, jahody, ořechy, čaj |
Měď (Cu) |
antioxidační a detoxikační funkce, lepší využití železa |
poruchy krevního obrazu |
rybí maso, humry, ústřice, vnitřnosti, fazole, rozinky, švestky, mléko, rýže, otruby, cukr, mouka, kakao, ořechy, olivy, houby |
Železo (Fe) |
zásobení organismu kyslíkem, součást hemoglobinu a některých enzymů, imunitní systém |
anémie, únavnost, náchylnost k infekci |
červené maso, vnitřnosti, ústřice, celozrnné pečivo, vejce, čočka, sója, boby, fazole, kedlubny, kapusta, hlávkový salát, brokolice, pažitka, kokos, rybíz, švestky, avokádo |
Vápník (Ca) |
pevnost kostí, nervosvalová vzrušivost
denní dávka 800 - 1000 mg |
lomivost kostí, bolesti, tetanie, hormonální poruchy |
mléko, mléčné výrobky, sýr, tvaroh, mák, ořechy, sója, žloutek, mořské ryby, sardinky, kakao, kapusta, špenát, brokolice, petržel, pórek, pažitka, mrkev, fazole, citrusové plody, datle, brusinky, avokádo, olivy, kokos, mandle |
Fluor (F) |
odolnost kostí a zubů |
kazivost zubů |
žitný chléb, rýže, špagety, hovězí maso, čaj, káva, mrkev, meruňky |
|
|