3 velká vejce
½ hrnku rostlinného oleje
1 hrnek slabě hnědého cukru
1/3 hrnku bílého neslazeného jogurtu (může se nahradit applesauce, vařená jab. dřeň)
2 lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky perníkového koření
2 hrnky moučné směsy, kterou používáte plus 1 lžička prdopeče a1/2 lžičky sody na jeden hrnek)
¾ hrnku mletého kokosu (uvádí slazeného!)
1 a ½ hrnku strouhané mrkve (asi 4 mrkve)
½ hrnku rozinek
½ hrnku pražených vlašáků nebo pekanů
Troubu na 180/st.4, vymasti dortovou formu s perkem (vyskakovací)
Ušlehej vejce, přidej olej a šlehej, přidej cukr a vyšlehej do hladka. Všlehej jogurt, vanilku, skořáci a koření. Přidej moučnou směs a dobře promíchej (těsto by mělo být spíš hustší). Přidej kokos, mrkev, rozinky a ořechy a dřevěnou vařečkou dobře promíchej.
Těsto rozlej po formě a vlož do středu předehřáté trouby. Ověř si propečenost špejlí. Pečení trvá tak 40-45 minut (může být i déle). Nechej vychladit na mřížce.
Ozdob oblíbeným tvarohovým krémem a posyp kokosem.
Smetanový krém: 85 g měkkého smetanového sýra ( je tam 4oz, snad jsem to správně převedla) 2 lžíce másla 1-2 lžičky vanilkové esence 3 hrnky cukru moučky nebo víc, když je potřeba Trošku šťávy citronu, limetky nebo pomeranče pro lepší chuť V míse ušlehej smetanový sýr (Lučina??) a máslo do hladka (pěna). Přidej vanilku. Pak cukr moučku, ale ten přidávej postupně; trošku citrusové šťávy a vyšlehej dohladka. Ochutnej a přidej cukr, když potřebuješ zahustit nebo šťávu, když je krém moc tekutý. Bezlepkové koláče rychle vysychají. Bohyně radí: když nebudeš koláč podávat v den, kdy jsi ho upekla, dej jej do ledničky a pak teprve krájej. |