Nejprve připravte tzv. applesauce, jablečnou hmotu.
Oloupejte a odjádřete asi osm menších až středních padančat, zalijte naprostým minimem vody a poduste se lžičkou skořice. Pak to vařečkou rozdrťte na kaši, přikápněte trochu citr. šťávy (není nutné) a dejte zchladnout. Využití je
Jablečný perník
2,5 hrnku mouky (použila jsem jeden hrnek rýžové a zbytek Mantlerky, ale asi bych užila Jizerku)
1,5 lžičky sody
čtvrt lžičky soli
půl lžičky prdopeče
tři čtvrtě lžičky skořice (může být i méně, když už je v applesauce)
půl lžičky hřebíčku
půl lžičky nového koření (já tam prostě mrskla „odměřeně“ z balíčku koření na Medový perník)
a zvlášť
půl hrnku oleje
1 a tři čtvrtě hrnku cukru (já používám černý cukr demerara v kombinaci s moučkou)
2 vejce
1,5 hrnku applesauce
Troubu předehřej na 4. Spoj suché ingredience se zbytkem, dobře promíchej a vlij do vymazaného pekáče. (Já to dělám v tom starém malém vyšším pekáči, nemažu, vyložím papírem) Podle výšky perníku peč 50-60 minut. Doporučuji nepřesušit! Je velice vlahý, chutný a docela zdravý:-)
|